TRUC: zoom printre degete

Fie că purtăm sau nu ochelari de vedere, uneori se întămplă să fim puși în situaţii în care nu putem vedea “cu ochiul liber” anumite detalii.
Poate fi vorba despre eticheta unui produs (recomandăm bunul obicei de a citi etichetele) iar textul să fie prea mic chiar și pentru persoanele cu vedere normală... Sau poate că nu aveţi ochelarii la îndemână la un moment dat și vreţi să vedeţi numărul autobuzului de la distanţă ...
Indiferent de context,
avem la îndemână… mâna!
Două degete mai exact: cel mare și arătătorul – împreună creează o găurică mică prin care putem da zoom, obţinând claritate asupra celor mai mici sau îndepărtate detalii.
Bineîn]eles, soluţia este de moment, prea multe astfel de încercări putând deveni obositoare pentru ochi.

Dar la nevoie, este deosebit de utilă și poate fi verificată pe loc, deci merită încercat!
Explicaţia e simplă: cristalinul (lentila ochiului) focalizează lumina pentru a proiecta imaginea în retină (camera din spate a aparatului vizual) – mușchii ochiului fiind încordaţi astfel încât focalizarea să fie eficientă de la diverse distanţe. Dar acest lucru nu se întâmplă corespunzător și în cazul persoanelor care au nevoie de ochelari de vedere. Sau uneori detaliile sunt prea mici chiar și pentru un cristalinul care își face treaba bine.
Spre deosebire de cristalin, “găurica” formată cu cele două degete poate ajuta ochiul să focalizeze lumina de la orice distanţă.
Având deschiderea foarte mică, această “gaură” permite luminii să pătrundă în ochi dintr-o singură sursă, într-o singură direcţie, eliminând imaginile periferice neclare și păstrând doar detalii clare, vizibile.
Pentru că o mare cantitate de lumină este blocată prin acest procedeu, imaginile pot fi mai întunecate – ca și în cazul fotografiilor realizate cu o difragmă mai închisă – care sunt mai întunecate și mai clare. Însă tocmai din acest motiv nu putem folosi această metodă decât la nevoie.
[PRINTRE DEGETE]
[CU "OCHIUL LIBER"]
Explicaţii găsiţi și în acest video, pe care vă invităm să-l urmăriţi pentru a vedea demonstraţiile / argumentele oferite de specialiști.
surse foto: independent.co.uk, mostepicstuff.com, dailymail.co.uk