SUNTEM NIȘTE PLÂNGĂCIOȘI

Lacrimile par foarte emoţionale în ochii oricui, dar apariţia lor este mai degrabă pragmatică decât dramatică.
Aceste picături de apă, mucus și ulei hidratează, curăţă și protejează suprafaţa ochilor (corneea). Pentru ca planul să decurgă bine, lacrimile trebuie să fie produse mereu în cantităţile necesare, să fie distribuite la timp “pe teren”, să nu se evapore la contactul cu aerul, să cureţe suprafața ochiului de bacterii și să se retragă în glorie.
Lăcrimăm până la 300 ml în fiecare zi, cam atât de plângăcioși suntem.
Clipim de aproximativ 10.000 de ori pe zi și cu fiecare clipită învelim ochii în lacrimi. Fără ele, ochii simt că se usucă, suferă și se îmbolnăvesc.
LACRIMI BAZALE
Sunt formate din trei straturi
esenţiale pentru sănătatea corneei.

Stratul mucos funcţionează ca o peliculă protectoare, apărând corneea de leziuni, stratul apos hidratează corneea și elimină bacteriile, iar stratul uleios izolează lacrima, pentru a nu se evapora la contactul cu aerul - așa cum se întâmplă atunci când stăm prea mult timp cu ochii holbaţi în monitor, de exemplu.
Mai “grav”,
uneori plângem din reflex.
Plângem când tăiem o ceapă, când ne intră fum în ochi, când vântul puternic ne bate în faţă sau când e prea frig afară. Găsim tot felul de motive să plângem și dacă nu am face-o, ochii noștri ar avea de suferit.
LACRIMI REFLEXE
Conţin mai mulţi anticorpi decât în mod normal, tocmai pentru a neutraliza orice atac.

Pentru că sunt eliberate în urma unui semnal de alarmă, cantitatea lor este mai mare – stratul apos este mai consistent. Deci plângem de-a dreptul.
Uneori suntem atât de plângăcioși
încât lăcrimăm și de fericire.
Adevărul e că plângem și atunci când creierul observă un dezechilibru emoţional și încearcă să restabilească acel echilibru.
LACRIMI EMOŢIONALE
Studii clinice au demonstrat că aceste lacrimi conţin hormoni de stres, endorfină și analgezic natural – cu scopul precis de a echilibra starea de spirit.

Unii specialiști consideră că aceste lacrimi ar avea și scopul de a transmite mesaje legate de starea de spirit.

Pentru că sunt eliberate tot în urma unui semnal de alarmă, și cantitatea lor este mai mare – stratul apos fiind mai consistent.
Dar suntem niște plângăcioși cu stil.
Cel puţin așa reiese din experimentul fotografului Rose-Lynn Fisher – care a topografiat lacrimile, dezvăluindu-le design-ul microscopic, în funcţie de natura lor, contextul sau emoţia care le eliberează.