SOARELE ȘI RAZELE LUI

În doar 8,3 minute, radiaţia emisă de soare ajunge la Pământ. În acest timp, cu viteza luminii (300.000 km/s) se parcurg cei 150 milioane de km dintre cele două corpuri.
În toiul verii, când căldura ne face să gâfâim iar umbra nu ne mai răcorește, soarele ne demonstrează cât este el de puternic.
Știm că soarele este o stea, o tinerică de doar 4,6 miliarde de ani, datorită căreia este posibilă viaţa pe Pământ. Ne încântă căldura primită de la soare, lumina lui energizantă, vântul solar care produce spectaculosul fenomen al aurorelor polare, și apusul magic care ne îndeamnă la visare. Iar tot spectacolul soarelui se petrece fără ca noi să băgăm de seamă actorul principal, razele soarelui.
Soarele emite un spectru de raze: radiaţii gamma, raze X, raze ultraviolete (UVA, UVB, UVC), lumina vizibilă, undele radio, infraroșii.
Razele Gamma
Caracteristica cea mai proeminentă este banda luminoasă de strălucire difuză de-a lungul centrului hărții, care marchează planul central al galaxiei noastre, Calea Lactee.
Sunt o formă de lumină care degajă cea mai înaltă energie, creată în urma unora dintre cele mai violente evenimente din univers, cum ar fi, de exemplu, moartea unor stele sau anihilarea materiei.

Acestea pot fi observate doar cu ajutorul unor telescoape foarte performate, utilizate de NASA.

În 2008 a fost lansat telescopul GLAST (Gamma Ray Large Area Space), redenumit Fermi Gamma-ray Space Telescope, care poate studia materia neagră.

Cu ajutorul acestuia, cercetătorii au realizat mai multe imagini ale cerului, privind doar razele Gamma.
Razele X
sau radiația Röntgen
Sunt radiații electromagnetice ionizante, cu lungimi de undă mici, cuprinse între 0,1 și 100 Å (ångström). Acestea au lungimea de undă mai lungă decât a razelor Gamma, dar mai scurtă decât a razelor UV.
În 2010, NASA a lansat The Solar Dynamics Observatory, o navă spaţială semi-autonomă, care permite observarea aproape continuă a soarelui. Aceasta a furnizat o serie spectaculoasă de fotografii, realizate cu ajutorul tehnologiei razelor X și a ultravioletelor.
Datorită Observatorului Solar Dinamic, putem să ne uităm la soare fără să fim în pericol. În condiţiile în care avem conexiune la internet, desigur.
Tot ce trebuie să facem este să accesăm pagina de internet a misiunii SDO și vedem soarele prin diverse lungimi de undă. Sau putem chiar să vedem un film scurt cu 3 ani ai soarelui, în 3 minute.
Razele ultraviolete
- razele UV -
Sunt radiaţii electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiaţiațiile luminii percepute de ochiul omenesc.E xistă 3 tipuri, în funcţie de lungimea undelor: UVA, UVB și UVC.
Ultravioletele
de tip C sau UVC
Sunt cele cu lungimea de undă cea mai scurtă (cuprinsă între 190 și 290 nm) și cu cel mai pronunţat risc pentru organism. Din fericire, acestea sunt cel mai frecvent absorbite în atmosferă, ceea ce le face mai puţin dăunătoare decât cele UVA şi UVB.
Ultravioletele
de tip A sau UVA
Au o lungime de undă între 320 și 380 nm. Acestea sunt principalele raze ce contribuie la bronzarea pielii și care pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii, leziuni oculare și la dereglări ale sistemului imunitar uman.
Ultravioletele
de tip B sau UVB
Au o lungime intermediară, 290-320 nm, şi sunt mai puternice la amiază și vara. Acestea pot fi filtrate de nori și blocate de sticlă, dar pot cauza arsuri solare, pete maronii sau cancerul de piele.
Daunele produse de razele UV sunt cât se poate de reale. Una dintre cele mai reușite campanii pentru importanta protecţiei solare este "How the sun sees you" (Cum te vede soarele).
Campania reușește să ne arate ceea ce mulţi dintre noi trecem cu vederea.
În ceea ce privește soarele, este interesant să vezi ceea ce nu vezi, dar mai important este să fii protejat!
Deși ne lăsăm răsfăţaţi și desfătaţi de razele lui, e bine să ne ascundem de cele nocive. Și să ţinem cont de importanţa ochelarilor de soare și de faptul că aceștia se aleg cu grijă. Iar crema de soare este indispensabilă.
Surse foto: NASA, Flickr (via Jason Corneveaux)