ȘEDINŢĂ FOTO ÎN UNIVERS

Am adunat câteva imagini realizate la “Festivalul PERSEIDELOR” – eveniment astronomic sărbătorit anual pe întreaga planetă. Unii au scos telescopul, alţii aparatul foto și toată lumea a scos privirea din Pământ, până departe în Univers.
Diverse ţări, diverse locaţii, diverse idei - diverși artiși ne oferă genul de amintiri pe care nu le-am putea avea fără ajutorul tehnologiei, pentru că unele realităţi sunt “prea… cumva” pentru a fi observate
cu ochiul liber.
Oamenii zboară, luminând cerul, Pământul traversează “coada” unei comete, iar fotograful Daniel Lopez setează aparatul pe expunere lungă.
Oameni zburători? Da! În imagine sunt surprinse salturile unor “zburători calificaţi” (în costume speciale), care poartă LED-uri – la un concurs de sporturi extreme. Expunerea este lungă, aparatul captând atât informaţia luminoasă din timpul zborului, cât și întreaga boltă cerească.
“Ploaia de meteoriţi”
urmărită dintr-un… crater!
Deși “craterul” Mitzpe Ramon, din Israel, nu s-a format în urma intrării vreunui meteorit în atmosfera Pământului, totuși canionul denumit astfel pare să fie locul potrivit pentru o sesiune foto cu tematică “perseideană”… Cel puţin pentru fotograful Amir Cohen, care a surprins scena pentru Reuters.
Vezi mișcarea perseidelor?
Dar a Pământului?
Nu putem observa cu ochiul liber, în timp real, mișcarea Pământului și a corpurilor cerești… Dar prin tehnica “time lapse” putem fotografia cerul la anumite intervale de timp (expunere lungă), pentru ca apoi să derulăm rapid (sau să suprapunem) imaginile capturate… Fotografia a fost realizată în Marea Britanie ș poartă semnătura fotografului Dan Kitwood (via Getty).
Iar internetul scoate la ivează tot mai multe fotografii de la marele eveniment astronomic, așa cum a fost văzut de pe întreaga planetă:
Fuerteventura, Insulele Canare.
Fotograf: Carlos de Saa/EPA
Plus perspectiva oferită de Staţia Spaţială Internaţională:
Jankowo, Polonia.
Fotograf: Lukasz Ogrodowczyk/EPA
Kavarna, Bulgaria.
Fotograf: Vassil Donev/EPA