PREVENŢIA AFECŢIUNILOR OCULARE

Protejarea vederii este unul din cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru a ne menţine o mai bună calitate a vieţii de-a lungul timpului.
Anumite afecţiuni oftalmologice afectează 1 adult din 6, cu vârste de peste 45 de ani, riscul crescând odată cu înaintarea în vârstă . .

De vreme ce cauzele principale pentru pierderea vederii sau scăderea acuităţii ei sunt degenerescenţa maculară, cataracta, retinopatia diabetică sau glaucomul, este bine să avem în vedere faptul că protejarea ochilor trebuie să joace un rol esenţial în felul în care avem grijă de sănătatea noastră.
Ce schimbări suferă ochii
odată cu înaintarea în vârstă?
Afecţiunile oftalmologice care sunt cel mai des asociate cu înaintarea în vârstă sunt presbiopia sau cataracta, însă există și alte schimbări mai subtile pe care le suferă globul ocular și structurile sale aferente pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Micșorarea pupilei
Pe măsura trecerii timpului,
mușchii ce controlează diametrul pupilar își pierd din tonus, de aceea diametrul pupilei devine din ce în ce mai mic iar pupila tot mai puţin sensibilă la modificările luminii ambientale.

Din cauza acestor schimbări, persoanele de peste 60 de ani au nevoie de 3 ori mai multă lumină ambientală faţă de cele de 20 de ani pentru a putea citi.

De asemenea persoanele în vârstă se pot adapta cu mai mare dificultate la trecerile de la întuneric la lumină puternică, de aceea lentilele fotocromice și cele antireflex pot ajuta la ameliorarea acestei probleme.
Dezlipirea de corp vitros
Corpul vitros din globul ocular suferă și el modificări, mai precis consistenţa sa. Corpul vitros este alcătuit din colagen și apă, ceea ce îi conferă structura elastică, gelatinoasă, însă odată cu înaintarea în vârstă el își pierde din consistenţă, devenind din ce în ce mai lichid și cu o capacitate mai redusă de a-și păstra forma. Din această cauză, odată cu vitrosul poate fi dislocată și retina, provocând flocoane (puncte, pete plutitoare) sau miodezopsii ( umbre, pete, filamente ce nu pot fi focalizate de către ochi).

De cele mai multe ori, dezlipirea de vitros nu e ceva îngrijorător, însă apariţia flocoanelor, miodezopsiilor, punctelor luminoase sau senzaţia de ochi împaienjeniţi pot semnala prezenţa unei dezlipiri de retină. În cazul manifestării acestor simptome, este indicat consultul oftalmologic cât mai din timp pentru a le putea determina cauza.
Ochiul uscat
Această schimbare este în special valabilă pentru femeile aflate în postmenopauză. Ochiul uscat poate fi asociat și cu senzaţia de usturime sau arsură, de aceea lacrimile artificiale pot fi utilizate la nevoie pentru a diminua dinconfortul, dar și medicamentele prescrise de medic pentru sindromul de ochi uscat.
Îngustarea
vederii periferice
Înaintarea în vârstă cauzează o pierdere firească a vederii periferice, câmpul vizual fiind redus cu 1 până la 3 grade per decadă de viaţă. Până în jurul vârstei de 70-80 de ani câmpul vizual periferic poate fi redus cu 20 până la 30 de grade.
Scăderea
intensităţii culorilor
Celulele din retină responsabile cu percepţia culorilor își pierd din sensibilitate, făcând ca percepţia culorilor să fie mai slabă iar contrastul dintre nuanţe să fie mai puţin intens.
Ce măsuri putem lua pentru a ne proteja vederea cât mai mult timp?
Aflarea
istoricului familial
Ne poate ajuta să determinăm predispoziţia pentru diverse afecţiuni oculare. Existenţa în familie a unor afecţiuni cronice precum diabetul sau hipertensiunea arterială pot predispune pentru glaucom sau retinopatie diabetică, de asmenea și vârsta reprezintă un factor de risc.
Screeningul periodic
(Pentru diabet și hipertensiune arterială) Ne poate ajuta, de asemenea, să prevenim și degenerescenţa maculară și ocluziile venoase sau arteriale ale globului ocular.
Protejarea ochilor de efectele nocive ale razelor UV
Atunci când petrecem timp în aer liber, în special în zilele însorite cu indice UV ridicat este importantă alegerea unor ochelari cu lentile care să ne protejeze 100%. Acest lucru ne poate ajuta în timp să prevenim cataracta și pinguecula (o formaţiune proeminentă ce apare pe conjunctiva globului ocular în urma degenerării fibrelor de colagen din structura sa. Este o afecţiune frecventă la persoanele în vârsta, iar printre factorii de risc se enumeră expunerea îndelungată la raze UV, praf și vapori toxici).
Consultul
oftalomologic
regulat
Măcar la 2 ani, un examen oftalmologic complet ne poate ajuta să determinăm din timp dacă există risc pentru afecţiuni oculare cum ar fi retinopatia diabetică. Multe din acestea nu au un tablou simptomatologic evident, de aceea diagnosticul poate veni uneori tardiv, iar măsurile pe care le putem lua sunt limitate.
Urmărirea simptomelor sau a eventualelor schimbări
În cazul apariţiei dificultăţilor la focalizare, vedere înceţoșată și dificultatea de a vedea în condiţii de lumină slabă, toate acestea pot semnala necesitatea unui consult oftalmologic. De asemenea, alte simptome care ar trebui să ne facă să luam măsuri cât mai curând sunt înroșirea ochilor, durere sau umflături asociate, apariţia fosfenelor (puncte luminoase sau senzaţii de lumina în câmpul vizual), flocoane sau miodezopsii.
Adoptarea unui stil de viaţă activ
Chiar și un program susţinut de activitatea fizică ușoară, precum mersul pe jos, ne poate ajuta să reducem riscul de degenerescenţă maculară cu 70%.
Adoptarea unei alimentaţii echilibrate
Aportul de antioxidanţi în alimentaţie ne ţin departe de o mulţime de afecţiuni, iar cele oftalmologice nu fac excepţie. O dietă bogată în antioxidanţi poate reduce riscul de cataractă, în special legumele și fructele bogate în pigmenţi naturali, cum ar fi legumele cu frunze verzi. Acizii grași omega-3 au și ei un rol important în sănătatea ochilor, în special în prevenţia degenerescenţei maculare. De-a lungul timpului, este important să ne asigurăm constant că vitaminele și mineralele nu ne lipsesc din alimentaţie, în special vitaminele liposolubile care ne aduc nutrienţi importanţi pentru sănătatea ochilor.
Oprirea fumatului
În mod nesurprinzător, fumatul predispune la afecţiuni precum cataracta, uveita și crește riscul pentru degenerescenţa maculară .
Ochii sunt ca noi - trăiesc clipa... Iar pentru cine nu vrea „note de plată” mai târziu în viață, prevenţia e cuvântului cheie: din tinereţe, până la seniorat.