POFTIŢI LA SUCURI NATURALE!

Zăpada încă ne scoate din case (la joacă, la plimbare sau la treabă, în parc sau pe pârtie).
Și pentru că nu putem avea iarnă fără frig şi un pic de viscol, organismul nostru face “pregătirile” sale, de care nu suntem conştienţi decât de abia când ne trimite prea des în cămară sau la “dulapul cu răcoare”.
De multe ori ne vedem îndreptăţiţi să compensăm faptul că nu putem petrece atât de mult timp afară, iar atunci ajungem să ne supra-alimentăm, crezând că şi ceea ce consumăm este pe măsură, date fiind temperaturile scăzute...
Nu este întotdeauna valabil acest lucru, ţinând cont de faptul că cea mai mare parte din timp o petrecem la o temperatură ambientală care să nu necesite un aport caloric crescut - pentru a ajuta corpul să facă efortul de a se adapta - şi atunci trebuie să avem în vedere că orice exces va duce la apariţia kilogramelor în plus.
Cu ce ne putem diversifica dieta, dacă opţiunile proaspete nu sunt tocmai la îndemână?
Smoothie-urile, sunt atât de versatile încât în compoziţia lor putem adăuga ingrediente pe care în mod normal nu ne-am gândi să le consumăm ca atare.
Astfel de combinaţii foarte simple ne pot feri de carenţele de vitamine, minerale şi antixodanţi pe tot parcursul iernii, şi ne pot ajuta să ne confruntăm şi să tolerăm mai uşor frigul, ţinând departe virozele şi răcelile, şi să ne protejeze pielea şi părul de uscăciunea şi iritaţiile care pot apărea în urma expunerii îndelungate.
Fructele şi legumele care conţin antioxidanţii şi nutrienţii pe care poate în alte anotimpuri le avem la discreţie, iarna pot fi uşor înlocuite
cu variantele congelate, care nu sunt afectate din punct de vedere nutritiv datorită proceselor tehnologice la care sunt supuse.
IDEI BUNE PENTRU OCHI
Obiceiul de a face asocieri simple, plăcute și diverse poate susţine pe termen lung sănătatea ochilor, oferindu-le resursele necesare pentru “a se menţine în formă”. Iar pentru o “condiţie fizică” bună, “recuperarea” este esenţială – astfel încât lacrimile să-și asigure un strat uleios eficient, vasele ciliare să permită o circulaţie bună, celulele fotoreceptoare să se poată proteja de impactul nociv al razelor UV, macula să fie suficient de pigmentată etc...
mango | avocado |
seminţe de chia |
Avocado conţine luteină şi este o sursă importantă de proteină vegetală, care poate compensa mult mai sănătos alimentele de origine animală şi aduce un aport semnificativ de potasiu. Mango conţine vitamina A - antioxidant ce ajută la protejarea corneei...
Iar în această combinaţie mai putem adăuga şi seminţe de chia pentru un plus de acizi graşi Omega-3.
banană | cacao |
lapte de migdale |
Această combinaţie poate fi mult mai apropiată de gusturile copiilor, cacaua este o importantă sursă de zinc, iar laptele de migdale aduce aportul de vitamina E, fără să fie la fel de bogat din punct de vedere caloric ca şi migdalele crude.
Bananele conţin beta-carotenul pe care organismul îl va transforma în vitamina A, de asemenea importantă pentru menţinerea sănătăţii ochilor.
afine | piersici |
seminţe de in |
Afinele şi piersicile sunt surse bogate de vitaminele C şi E - antioxidanţi ce previn degenerescenţa maculară legată de vârstă. De asemenea, seminţele de in sunt una dintre cele mai importante surse de acizi graşi omega-3, care ajută la drenarea corespunzătoare a fluidului intraocular şi previn presiunea introculară crescută şi riscul de apariţie al glaucomului, precum şi apariţia sindromului de ochi uscat.