POFTIŢI LA PEPENE ROȘU!

Sursă veritabilă de carbohidraţi, proteine, fibre, vitamine (C, A, B6) și minerale (printre care potasiul, fierul, calciul și fosforul), pepenele roșu are grijă nu doar de sănătatea vederii, ci de întregul organism.
Hidratează organismul și susţine sănătatea rinichilor, arde grăsimile, echilibrează presiunea arterială (postasiul, magneziul și amino acizii săi colaborând pentru menţinerea sănătăţii vaselor de sânge și reglarea fluxului sangvin), iar conţinutul de Vitamina B6 este esenţial pentru psihicul nostru, susţinând sinteza neurotrasmiţătorilor care “relaxează atmosfera”.
Vederea are multe de câștigat din consumul de pepene.
Pepenele roșu este sursă serioasă de beta-caroten, care la nivelul organismului este convertit în Vitamina A.
Această vitamină este importantă pentru multe aspecte de care ţine
sănătatea vederii.

Participă la producţia pigmenţilor din retină și ajută pe termen lung la prevenirea diverselor afecţiuni pe care vârsta le aduce în calcul: degenerescenţă maculară sau “orbirea nocturnă” (incapacitatea ochiului de a se adapta corespunzător la întuneric), de exemplu.
Potasiul si citrulina din pepenele roșu susţin buna funcţionare a mușcilor și nervilor (inclusiv la nivelul aparatului vizual).
Îndepărtează oboseala musculară (resimţită inclusiv la nivelul ochilor, după perioadele de suprasolicitare – spasm ocular) si relaxează vasele de sânge îmbunătăţind circulaţia sangvină.
SUCUL DE PEPENE
Poate că nu-l putem mânca în fiecare zi din timpul sezonului, deși speciliștii recomandă consumul zilnic… Dar îl putem bea! În proporţie de 90% apă, pepenele roșu își găsește lejer locul într-un pahar, alături de diverse alte “ingrediente”.
O “simplă” limonadă
– lemongrass, ghimbir, un strop de mentă și băutura este gata să ne servească doze rezomandate de antioxidanţi, pigmenţi naturali, vitamine și minerale.
Cum alegem pepenii “perfecţi”?
Copţi și zemoși, nici pe departe cruzi, dar nici să nu fie “trecuţi” – cam asta căutăm la pepenii roșii. Iar când știm și cum să căutăm, cumpărăturile pot deveni o adevărată distracţie.

Iniţial am încercat să adunăm trucuri de la cititori – oferind la schimb informaţii despre beneficiile acestui fruct – dar, pentru că întrebarea s-a întors, iată ce răspunsuri am găsit:
CODIŢA
Când e verde, dă semne că pepenele este crud încă, iar când e uscată (maronie), dă semne clare că pepenele este copt (în general codiţa se usucă la aproximativ 3 zile după ce fructul a fost recoltat).
LUCIUL
Coaja trebuie să fie cât mai strălucitoare, pentru ca fructul să dea semne de maturitate – pentru că apa și soarele i-au ajuns.
DURITATEA
Coaja trebuie să fie cât mai tare, deci pepenele trebuie "pipăit" bine pe toată suprafaţa, pentru a ne asigura că nu sunt și porţiuni mai… moi.
SUNTEUL
“Testul sunetului” este probabil cea mai folosită metodă pentru identificarea pepenelui perfect copt. Când coaja primește un bobârnac sau este ciocănită ușor, ar trebui să sune grav (ca un perete), iar atingerea ar trebui să dea senzaţia de elasticitate – pentru a alege pepenele fără dubii. Pentru a înţelege la ce fel de sunet se referă “trucul”, unii recomandă un bobârnac aplicat ușor pe propriul… “omuleţ” / “mărul lui Adam” – cam așa!
PATA GALBENĂ
Nu macula lutea (pata galbenă) din retină, ci pata pe care o putem oberva pe coaja pepenilor – e semn bun! Această pată apare atunci când pepenele este așezat pe jos. Dacă pata este albă, este foarte posibil ca fructul să nu se fi copt încă (să fi fost cules prea devreme).
FORMA | simetrie
Ovală sau rotundă forma trebuie să fie simetrică pentru a fi siguri că pepenele este “perfect”. Deformările (pepeni turtiţi, de exemplu, sau cu diverse proeminenţe) pun semne de întrebare: Oare pepenele nu a primit suficientă apă? Sau poate a fost afectat de vreo “boală”?
GREUTATEA
Pepenii conţin apă - aproximativ 90%, chiar! Iar apa ne ajută să facem diferenţa, pentru că doi pepeni de aceleași dimensiuni pot avea greutăţi diferite – cel mai greu are mai multă apă (semn că fructul e copt/zemos, deci nu e sec), iar cel mai ușor este posibil să fie trecut (miezul este gol, iar acest detaliu îl face mai ușor).
SPOR LA ALES ȘI POFTĂ BUNĂ!