OCLUZIA VASCULARĂ OCULARĂ

Ocluzia vasculară oculară afectează în special retina.
Retina este stratul fotosensibil al ochiului format din celule specializate numite celule cu con și cu bastonaș, care au rolul de a transforma lumina în impulsuri electrice neuronale ce vor transmite informaţia vizuală către creier, prin nervul optic.
Sistemul vascular cuprinde vasele de sânge care transportă sânge încărcat cu oxigen către ţesuturi, și vase de sânge care transportă sângele încărcat cu dioxid de carbon de la ţesuturi.
Retina necesită si ea o aprovizionare constantă cu sânge pentru ca celulele din componenţa ei să primească oxigen și nutrienţi.

În situaţia în care unul din vasele care transportă sânge la sau de la retină, devine blocat sau obstruat de un cheag de sânge, acest lucru reprezintă prezenţa unei ocluzii vasculare.
Ocluzia poate face ca sângele sau alte fluide să se acumuleze și să împiedice retina să-și îndeplinească funcţia în mod corespunzător. Atunci când trecerea luminii prin retină este blocată sau există o acumulare de lichide în zonă, poate apărea o pierdere bruscă și nedureroasă a vederii, iar severitatea acesteia poate depinde de locul în care a apărut ocluzia.
Există două tipuri de ocluzie vasculară retinală, acestea depinzând de tipul vasului de sânge afectat:
Ocluzia arterei centrale
Ocluzia venei centrale
Este un blocaj al uneia dintre arterele retinale, acestea fiind vasele care transporta sânge oxigenat de la inimă la retină.

Un blocaj în artera principală a retinei se numește ocluzia arterei centrale a retinei și reprezintă o urgenţă oftalmologică.

Deoarece irigă straturile profunde ale retinei, obstrucţia ei poate duce la necroza ţesutului retinian, iar netratată în regim de urgenţă (60-90 min.) poate duce la pierderea ireversibilă a vederii.
Factorii de risc ce expun la afectarea fluxului sanguin și ocluzie vasculară retiniană:
Este un blocaj pe traiectul venei principale a retinei - vena centrală a retinei - și este o afecţiune severă cu o incidenţă mai crescută în rândul bărbaţilor, în special după vârsta de 50 de ani.

Cauzele acesteia sunt multifactoriale, atât locale cât și generale.

În cazul aterosclerozei poate avea loc compresia venei centrale a retinei de către artera centrală a retinei în interiorul învelișului lor comun (lamina cribrosa), în anumite condiţii (glaucom, anomalii congenitale, edem papilar).

Alte cauze pot fi de natură degenerativă sau inflamatorie a peretelui vascular venos, dar și din cauza unor factori hemodinamici precum tensiunea arterială.
● Ateroscleroza
● Cheaguri de sânge, care pot fi transportate din ale părţi ale corpului în vasele de sânge oculare
● Blocarea sau îngustarea arterelor carotide
● Probleme cardiace, inclusiv aritmii sau afecţiuni valvulare cardiace
diabetul
● Hipertensiunea arterială
● Valori crescute ale colesterolului
● Supraponderabilitatea
● Consumul intravenos de droguri
● Vârsta peste 60 de ani
Glaucomul
● Fumatul
● Tulburări hematologice rare
● Edemul macular, care constă în acumularea de fluide, umflarea și îngroșarea părţii centrale a retinei
● Tulburări inflamatorii cum ar fi arterita cu celule gigantice.
Simptomul principal al ocluziei vasculare retiniene este afectarea bruscă și nedureroasă a vederii.
Aceasta ar putea include o vedere neclară sau o pierdere parţială sau completă a vederii, adesea numai la un singur ochi fără ca durerea fizică să fie prezentă. Scăderea vederii poate fi precedată uneori de amauroza fugace, adică de o pierdere tranzitorie a vederii (câteva minute) la un singur ochi ‘ca o perdea neagră’ ce apare în câmpul vizual, ce este urmată de revenirea sa integrală. Acest fenomen are loc din cauza migrării unui embol sau trombus la nivelul arterei centrale retiniene sau datorită unui spasm vascular.
Amauroza fugace este un eveniment ce nu trebuie ignorat, atât pentru faptul că poate preceda ocluzia vasculară oculară și semnalează necesitatea imediată de a merge la un consult oftalmologic, cât și pentru faptul că poate preceda un accident vascular cerebral și din acest motiv este indicat și un consult cardiologic.
Ocluzia vasculară oculară poate provoca ocazional complicaţii și simptome mai grave, vederea putând fi afectată sever și permanent dacă apar oricare dintre următoarele complicaţii:
● Neovascularizarea este o creștere anormală a vaselor de sânge cauzată de fluxul sanguin scăzut și de lipsa de oxigen la nivelul retinei, ceea ce duce la o compensare anormală prin apariţia unor vase de sânge noi.
● Glaucomul neovascular apare datorită acumulării de fluide cu o creștere a presiunii intraoculare. Aceasta este o complicaţie gravă și este asociată cu o pierdere severă a vederii și, posibil, pierderea ochiului.

dezlipirea de retină este o complicaţie gravă care presupune separarea retinei de ţesutul globului ocular.

● Edemul macular este o umflare a maculei sau a părţii centrale a retinei, datorită acumulării de sânge.
Diagnosticarea ocluziei vasculare oculare
Oftalmologul va efectua un consult amplu și va analiza o anamneză detaliată pentru a putea diagnostica ocluzia vasculară oculară. În acest proces va fi apreciată vederea, presiunea intraoculară, pupila și aspectul fizic general al ochilor, pentru a putea aprecia în ce măsura au fost afectaţi. Pot fi necesare și alte investigaţii precum măsurarea tensiunii arteriale și alte analize mai amănunţite precum:
● Analize de sânge - pentru a putea determina dacă există tulburări de coagulare

● Tomografie în coerenţă optică - pentru a obţine o imagine detaliată a retinei

● Angiografie fluorescentă - prin administrarea unei substanţe de contrast intravenos, medicul va putea determina dacă există un potenţial blocaj pe acel traiect venos

● Alte investigaţii cardiologice - ecografie cardiacă, electrocardiogramă.
Tratamentul propriu-zis al ocluziei vasculare oculare nu se poate face cu medicamente administrate pe cale orală, în cele mai multe cazuri existând deteriorări permanente ale vederii.
Prevenţie - Tratament
Prevenţia ocluziei vasculare oculare pornește de la identificarea și reducerea sau eliminarea factorilor de risc.

Întrucât ocluzia vasculară oculară pornește de cele mai multe ori de la probleme cardiovasculare, este important ca măsurile de prevenţie să cuprindă protejarea sistemului cardiovascular prin:

● Pierderea și menţinerea unei greutăţi optime și evitarea aportului de grăsimi saturate.
● Renunţarea la fumat
● Controlul diabetului zaharat prin menţinerea unui nivel normal al glicemiei
● Complianţa terapeutică la tratamentul medicamentos al bolilor cardiovasculare
Tratamentul propriu-zis al ocluziei vasculare oculare nu se poate face cu medicamente administrate pe cale orală, în cele mai multe cazuri existând deteriorări permanente ale vederii. Terapia instituită de urgenţă, imediat după stabilirea unui diagnostic pozitiv poate cuprinde injecţii intraoculare cu corticosteroizi pentru a reduce inflamaţia, dar și alte substanţe, în funcţie de particularităţile afecţiunii. În unele situaţii poate fi utilizată și terapia laser pentru a trata blocajele vasculare existente și a preveni apariţia mai multor daune.