OCHIUL DOMINANT | test

Marea majoritate suntem dreptaci sau stângaci (doar o mică parte din populaţie fiind ambidextră), deci putem spune că avem “o mână dominantă”.
Dar știai că și în cazul ochilor suntem “dreptaci” sau "stângaci”, unul dintre ei fiind “ochiul dominat”?
Dacă scrii cu dreapta, nu înseamnă că ochiul tău dominant este tot dreptul. Chiar dacă există și este antrenată în multe cazuri, “coordonarea mână-ochi” nu presupune și un “transfer de dominanţă” de la mână la ochi, ori invers. Sunt multe cazuri în care dreptacii au ochiul stâng dominant și vice versa. Deci dacă vrei să știi cu adevărat care este “ochiul tău dominant”, atunci testează-ţi “dominanţa oculară” în doar câteva secunde!
Ideea e simplu de testat,
răspunsul e simplu de aflat.
Formează un triunghi
cu ambele mâini…
Și privește prin el cu ambii ochi
– un obiect aflat la o distanţă de aproximativ 4-6 metri.
Apoi închide câte un ochi.
Cu OCHIUL DOMINANT
vei vedea obiectul centrat
în triunghi…
… Cu celălalt ochi
NU vei vedea obiectul
centrat în triunghi.
Iar explicaţia pare și mai simplă:
Ochiul dominant e cel care captează în principal imaginile, fiind cel care centrează obiectele privite.
Ochiul dominant este mai activ decât perechea lui: ghidează mișcarea ochilor și vede primul obiectele din jur, captând imaginile și determinând distanţele.
Putem trăi liniștiţi fără să aflăm care este ochiul nostru dominant, dar putem avea destule avantaje știind pe care să ne bazăm în anumite activităţi sportive, profesionale sau recreative - (exemple) tir, darts, biliard, fotografie etc - care, în cunoștinţă de cauză, pot fi mai performante.

"Poziţia ochiului dominant" interesează în multe domenii, iar optica se află printre ele, bineînţeles, în producţia lentilelor de ochelari - pentru susţinerea unei vederi perfecte.

De altfel, la fel cum stângacii sunt antrenaţi de mici să scrie cu dreapta (nu comentăm acest obicei, dar în multe cazuri a fost contrazis pe bună dreptate), tot așa ne putem “schimba” și “ochiul dominant". Dar acesta este doar un detaliu de știut, puţini au motive (profesionale) să facă acest lucru…
Sursă info: ScienceDirect
Sursă foto (simulare test): 9gag