OCHII VORBESC PENTRU NOI

Într-o conversaţie scrisă sau într-o interacţiune directă, ochii vorbesc pentru noi.
Trăim vremuri în care ne ascundem din ce în ce mai mult în spatele tehnologiei. Avem siguranţa scrisului și, cu ajutorul interjecţiilor și al semnelor de punctuaţie, putem da tonul unei conversaţii online – în care, la fel de mult ne place să folosim și “emoticoane”
“Emoticoanele” pe care le alegem într-un chat, e-mail sau sms sunt tot mai multe și mai expresive, ochii lor jucând un rol extrem de important în construcţia mimicii – care poate transmite direct stări, sentimente, trăiri… Somnul
Dar cele mai multe se "spun" în interacţiunile directe.
Cu toţii am auzit că ochii ar fi oglinda sufletului, dar la fel de bine ar putea fi oglinda minţii – având în vedere că, în mod inconștient, ochii “ne joacă în cap” de fiecare dată când simţim sau gândim ceva… Orice.
Dincolo de faptul că ochii poartă nopţile nedormite sau diverse condiţii de sănătate, aceștia aduc pe chipul nostru trăirile și gândurile de fiecare zi, “rotiţele” din capul nostru făcându-i să privească de fiecare dată în alt fel și în altă direcţie.
De regulă, privirea îndreptată în partea stângă indică un fapt, iar cea îndreptată către dreapta arată o închipuire, o construcţie, o imaginare, dar nu neapărat o minciună.
Primul pas pentru descifrarea privirilor poate începe cu o întrebare simplă pentru interlocutor - un fapt anume, pe care îl cunoști, cum ar fi ce a făcut ieri....
“Interviul” continuă cu supoziţii – care determină interlocutorii să-și imagineze ceva, de exemplu cum ar arăta încăparea dacă pereţii ar fi galbeni.
Dar dacă
cel cu care vorbim
privește în sus?
Tot de regulă, dreapta sau stânga sus indică vizualul, imagini. De exemplu, când ne gândim la cum arată casa noastră acum, vom privi în stânga sus, iar atunci când ne gândim cum va arăta casa noastră după renovare, ochii vor fi indreptaţi în dreapta sus – care mai poate indica și o presupunere ori o consecinţă.
Se mai întâmplă uneori să cădem pe gânduri și de obicei privim în dreapta jos.
Când avem o conversaţie cu noi, în unele cazuri devenim complet absorbiţi, rămând cu privirea în gol, drept și înainte! Dacă suntem treziţi din reverie si ne schimbăm starea, privirea noastră se va întoarce către dreapta jos.
Un alt aspect important îl are durata susţinerii unei priviri, care în funcţie de context poate exprima o încuviinţare, un refuz categoric ori un timp de răgaz pentru ordonarea ideilor.
Ochii celui din faţa ta îţi pot arăta interesele lui, spre exemplu, o privire repetată către sticla cu apă poate indica sete.
Iar o privire agitată nu indică doar un neastampăr, ci și o curiozitate, o “sete” de a absorbi totul cu ochii (exact ca atunci câand suntem într-un muzeu, de exemplu…)
Interpretarea mesajelor pe care ochii le transmit este posibilă, dar “traducerile” nu pot fi adaptate 100%...
Sunt mulţi factori de influenţă - vârsta, implicit ridurile, operaţiile estetice, defectele de vedere și, nu în ultimul rând, capacitatate fiecărui individ de a se exprima. Mesajul non-verbal este diferit pentru fiecare om și fiecare dintre noi are o parte principală a corpului care se exprimă mai mult. De aceea anumite persoane pun accentul pe gestică, de exemplu.