OCHII TRĂIESC CLIPA

Vedem ce trăim și trăim ce vedem, iar într-o viaţă de om ochii văd multe. Unele încântă, altele dojenesc, unele hrănesc, altele epuizează. Toate au un impact asupra ochilor și destule pot fi stresante (oxidativ, foto-oxidativ, contextual).
Celulele întregului organism au nevoie de oxigen pentru a trăi și a funcţiona. Dar de-a lungul timpului oxigenul contribuie la degradarea acestor celule prin reacţiile de oxidare.
Radicalii liberi
Sunt specii reactive de oxigen, atomi care conţin oxigen și care sunt destabilizaţi de lipsa unei particule (electron). În cautarea echilibrului, atacă celule sănătoase și fură de la ele electronul lipsă, rănind membrana celulară - care devine vulerabilă și mai puţin capabilă să se regenereze.
Antioxidanţii
Pentru ca celulele sănătoase să nu mai fie atacate de radicalii liberi, organismul își produce proprii antioxidanţi - molecule care donează speciilor reactive de oxigen electronul lipsă, astfel încât acestea să se poată stabiliza fără a ameninţa sănătatea celulară.
Când numărul radicalilor liberi este mai mare decât cel al antioxidanţilor, organismul începe să resimtă stresul oxidativ. Antioxidanţii produși în mod natural de orgamismul nostru nu sunt suficienţi pentru evitarea proceselor de oxidare, deci alimentaţia bogată în fructe sau legume reprezintă o sursă esenţială.
Lumina naturală sau artificială conţine raze cu bătaie lungă, radiaţii albastre de care tenul sau ochii noștri trebuie să se apere. Ca și în cazul contactului cu oxigenul, procesul de foto-oxidare presupune îmbătrânirea celulară (prin deterioarea ţesutului).
Lumina parcurge un drum lung prin ochii noștri până la retină - unde este transformată în impulsuri nervoase și transmisă prin nervul optic către creier - care interpretează semnalele printr-un mecanism complex ce implică milioane de neuroni.
ochii
se setresează
contextual
Mediul poluant în care trăim sau fumatul excesiv, consumul ridicat de alcool ori regimul alimentar dezechilibrat (sărac în antioxidanţi sau bogat în conservanţi) încurajează procesele de oxidare, îmbătrânind ochii.
Ochii trăiesc clipa atât de memorabil, încât aproximativ 80% din amintirile noastre sunt vizuale. Dar experienţele trăite sunt memorabile inclusiv la nivel celular, acolo unde ţesutul resimte impactul vieţii de zi cu zi. Ochii ţin minte tot. Fiecare bătaie de vânt, fiecare răsărit, fiecare gură de aer... Toate au impact asupra lor, reacţiile apărând de la un timp.