OCHII, MEDIUL ȘI OCHELARII DE SOARE

Știm cum să ne protejăm tenul împotriva razelor solare dăunătoare. Dar știm cât de important este să ne protejăm și ochii?
Nici norii nu ne feresc de radiaţiile solare, deci sub cerul senin ochiul liber este 100% expus.
Dacă în cazul tenului ne gândim la creme de protecţie, în ceea ce privește "oglinda sufletului" trebuie să ne gâdim în primul rând la ochelari de soare (recomandaţi zilnic) și în al doilea rând la alimente care susţin sănătatea ochilor cu antioxidanţi din diverse surse - vitamine, minerale sau pigmenţi naturali (precum luteina și zeaxantina).
Când vine vorba despre ochelari de soare, avem tendinţa să ne uităm după un model cât mai modern și mai arătos, care să ne vină bine și să accesorizeze look-ul. Foarte frumos! Majoritatea brand-urilor de modă aduc colecţii noi în fiecare sezon, iar cei interesaţi de imaginea lor aleg să ţină pasul cu tendinţele.
Dar înainte de a fi un moft, un simplu accesoriu "fashionist", ochelarii de soare sunt un adevărat instrument de vedere și de protecţie.
Când ne fâţâim liberi pe sub razele soarelui se pot întâmpla multe. Iar expunerea de zi cu zi acumulează diverse consecinţe. Și cum paza bună trece primejdia rea, iată câteva avantaje pe care ochelarii de soare le aduc sănătăţii:
Protecţie împotriva luminii puternice
- razele UV | lumina albastră -
Cine nu a privit măcar o dată direct în soare sau în lucirea acestuia pe pe diverse suprafaţe? Și cine nu știe acele pete ciudate care ne acoperă vederea pentru câteva momente bune?
Retina are de suferit în astfel de contexte – degenerescenţa maculară fiind o ofecţiune foarte frecventă și apărând odată cu trecerea anilor lungi trăiţi sub soare. Nici cristalinul nu scapă de aceste ameninţări, opacizarea lui ducând în timp la cataractă. Ochelarii de soare sunt o bună barieră în faţa acestor “atacuri”, protejând sănătatea ochilor pe moment și pe termen lung.
CRISTALINUL
trebuie protejat
Cristalinul este lentila ochiului, iar opacizarea treptată – provocată de reacţiile de (foto)oxidare – poate conduce în timp la apariţia cataractei. Ochelarii de soare ajută în acest context, impiedicând razele UV să treacă de bariera întunecată. Atât vara în aer liber cât și iarna la schi, lumina și reflexiile ei sunt în exces, iar ochiul simte asta.
RETINA
trebuie protejată
Lumina albastră provine atât din surse naturale cât și artificiale. Nu rezolvăm nimic dacă purtăm ochelari de soare în faţa monitoarelor (atâta vreme cât nu sunt modele cu lentile galbene sau cu strat anti-reflex), dar cu siguranţă că expunerea la razele solare (care trimit radiaţii constant) necesită ajutorul ochelarilor de soare.
Simptomatologia ochilor uscaţi
Mulţi dintre noi se confruntă cu sindormul ochilor uscaţi în special din cauza factorilor de mediu sau a stilului de viaţă (orele lungi din fiecare zi pe care le petrecem în faţa monitoarelor influenţează, de asemenea, simptomatologia ochilor uscaţi).
Stilul / mediul
de viaţă / de lucru
Atunci când privim un monitor, clipitele noastre aproape că se înjumătăţesc. Clipim pentru ca pleoapele să acopere suprafaţa ochiului cu trei straturi lacrimale. Cu cât clipim mai rar, cu atât ochii sunt mai uscaţi. În plus, contactul îndelungat cu aerul duce la o evaporare rapidă a lacrimilor.
Factorii de mediu
În contexte ostile, când atmosfera este încârcată de praf, sau când aerul este prea uscat, tenindinţa ochiului este să compenseze printr-o mai mare secreţie a lacrimilor, astfel încât suprafaţa ochiului să rămână hidratată și curată. Lacrimile care acoperă corneea în trei straturi nu trebuie să se evapore rapid la contactul cu oxigenul, iar vântul
contribuie la acest aspect. Vântul, mai ales în climat uscat, deshidratează atât tenul cât și ochii. Ochelarii de soare sunt ca un parbriz de care vântul sau praful purtat de acesta nu trec – deci sunt un bun suport pentru prevenirea simptomatologiei ochilor uscaţi sau a iritaţiilor provocate de impurităţile care intră în contact cu ochiul.
Protecţie împotriva impurităţilor
Să-i acordăm puţină atenţie și corneei – suprafaţa (atât de sensibilă) a ochiului. Atât în mediul urban (poluat), cât și în mediul natural (unde vântul poate aduce particule de praf și impurităţi), ochii noștri pot beneficia de protecţia ochelarilor de soare – un "parbriz" de nădejde în astfel de situaţii. Lentilele împiedică contactul ochiului cu astfel de impurităţi, îndepărtând șansele de abraziune a corneei.
Încordarea ochilor și privirea “cruciș”
– care dau dureri de cap și de ochi.
Când lumina este puternică, "mijim ochii" (facem ochii mici, închidem inclusiv diafragma / irisul) - iar tot acest proces repetat și necontrolat forţează mușchii ochilor până la oboseală sau dureri de cap. Cine lucrează în condiţii de maximă luminozitate cunoaște cel mai bine senzaţia de moment și impactul pe termen lung. Ochelarii de soare sunt esenţiali în acest context, ochiul primind libertatea și confortul de a privi normal, fără încordări.
Ţesutul sensibil din jurul ochilor
“Ochelarii de soare ajută inclusiv la prevenirea ridurilor.
Pielea din jurul ochilor, inclusiv pleoapele sunt foarte vulnerabile în faţa pericolelor"
Ochelarii de soare joacă un rol important în protejarea ţesutului sensibil din jurul ochilor, explică W. Lee Ball Jr – optometrist la Harvard Medicine School’s Beth Israel Deaconess Medical Center. Ochii mijiţi încreţesc pielea din jurul ochilor, iar razele soarelui atacă în timp ţesutul celular, care se deteriorează – motive suficiente pentru apariţia ridurilor, uneori chiar prematură.
Calitatea vederii
Ochelarii de soare pot îmbunătăţi acuitatea vizuală, blocând excesul de lumină și crescând claritatea peisajului. Acest aspect diferă de la un om la altul și depinde în mare măsură de culoarea lentilei.

Această alegere este ideal făcută în prezenţa unui specialist, iar în general ţine cont de cantitatea de lumină care pătrunde în ochi, de fidelitatea culorilor din decor – cât de fidele rămân realităţii - și de percepţia contrastelor. În schimb, anumite culori prea deschise sau neobișnuite pot influenţa negativ vederea.

Prin alegerea culorii potrivite, putem ajuta ochiul să vadă mai bine. Deși cel mai adesea sunt recomandate lentilele gri, maro sau verzi, culorile fac multe diferenţe, în funcţie de context, iar sfaturile unui optician ţin cont de toate aspectele.
Cu cât mai devreme, cu atât mai bine
Peter Kehoe, OD, optometrist în Illinois, specializat în oftalmologie pediatrică spune că “efectele dăunătoare ale razelor UV sunt cumulative pe termen lung, deci este important să ne formăm obiceiul de a purta ochelari de soare încă de mici”. Mai mult decât atât, “ochelarii de soare sunt esenţiali pentru ochișorii în dezvoltare”, deci este de reţinut importanţa ochelarilor de soare pentru copii.
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii par să fi avut tendinţa de a-și proteja dacă nu sănătatea ochilor, atunci vederea de moment.
Inuiţii – eschimoșii din Groenlanda și Canada purtau ochelari din fildeș de morsă, cu lentilele decupate exact atât cât să permită o vedere clară în timp ce restul suprafaţei ochiului era ferită de excesul de lumină.
În China secolului XII se purtau sticle plate din cuarţ fumuriu care proteja ochiul de orbire. Astfel de cristale erau folosite și de judecători pentru a-și ascunde expresiile în timpul interogării martorilor.
Deci ochelarii de soare aveau să fie născociţi în primul pentru confortul vizual și în alte rânduri pentru diverse avantaje pe care oamenii le căutau. Dicolo de protecţie, astăzi ochelarii sunt o stare de spirit, un stil propriu, o atitudine. Ascundem sub ei, spunem prin ei și ne bucurăm de atmosfera pe care ne-o oferă în orice peisaj urban sau natural. Orice motiv care ne determină să îi purtăm este binevenit - atâta vreme cât învăţăm cum cum să îi alegem – pentru a ne bucura din plin de toate calităţile lor. În 1752, James Ayscough a inceput să cerceteze lentilele colorate – cercetări care în zilele noastre au ajuns departe, aducând în fiecare an modele noi, soluţii noi, pentru tot mai multe contexte. Astăzi avem atât de multe opţiuni, încât a devenit esenţial să știm ce și cum să alegem. Iar sfatul opticianului nu trebuie să ne lipsească.