OCHELARII POTRIVIŢI SE ALEG CU GRIJĂ

Avem atât de multe opţiuni când alegem ochelarii de soare, încât cel mai bine este să cerem sfatul unui
optician. Diverse modele sunt utile în diferite contexte, iar un expert știe să ceară toate detaliile pentru a
înţelege nevoile fiecărui individ.
Dacă ochelarii de soare sunt o necesitate și nu un moft, atunci când îi alegem este bine să ne gândim întâi la sănătatea ochilor noștri. Și nu numai!
Utilizarea ochelarilor de soare aduce mai multe beneficii decât am observa la prima vedere, atâta vreme cât alegerea lor este una corectă în funcţie de context. Atfel, atunci când alegem ochelarii de soare, necunoscutele rămân aceleași (culoarea, dimensiunea sau calitatea lentilelor și forma ramelor), dar ecuaţia se schimbă.
Calitatea lentilelor
Protecţia UV | de bază
Anti-reflex | un reflex
Principalul detaliu care trebuie căutat la orice pereche de ochelari de soare este gradul de protecţie UV.

Indiferent de culoarea lentilelor, de material sau de tehnologia lor, este important ca eticheta să indice un procent de până la 100% protecţie împotriva razelor UVA și UVB.

Altfel, ochelarii nu își fac treaba bine din start, radiaţiile din lumina solară trecând de bariera lentilelor și punând în pericol sănătatea retinei sau a cristalinului.

Specialiștii atenţionează că preţul ochelarilor de soare nu garantează calitatea lentilelor, fiind necesară verificarea etichetei care marchează gradul de protecţie, indiferent că vorbim despre un model scump sau unul foarte ieftin.
Străucirea luminii (pe supfrafaţa apei, spre exemplu) este atât de nocivă retinei și vederii încât pescarii se bucură de protecţia ochelarilor polarizaţi, inventaţi special pentru astfel de contexte.
1. Lentilele polarizate – indicate pe apă sau în proximitatea ei
Reflexiile luminii pe suprafaţa apei ne pot afecta ochii serios. Lentilele polarizate au fost create special pentru aceste contexte, singurul lor dezavantaj fiind preţul mai puţin accesibil pentru toată lumea.
Dar pentru cine știe că se pune des în situaţiile menţionate mai sus, investitiţia este pe termen lung și merită.
!!!
Cine are deja ochelari de soare cu lentile polarizate știe că atunci când îi poartă nu vede tocmai bine ecranele aparatelor (precum telefonul). Deci aceste lentile nu sunt recomandate la condus, de exemplu – mai ales dacă șoferul (fără copilot) depinde de îndrumările unui GPS.
!!!
Este recomandată atenţie sporită la alegerea acestor ochelari. Trebuie urmărit un detaliu legat de protecţia UV – care în cazul lor poate varia sau lipsi. Nu uitaţi că simplă etichetă atașată ochelarilor marchează gradul de protecţie UV, deci urmăriţi acest detaliu.
2. Lentilele oglindă - o vedere clară și o privire relaxată
Lentilele “anti-blitz” le pică tare bine poliștilor sau piloţilor din filme și chiar actorilor care se plimbă pe covorul roșu sau se strâmbă pe stradă la paparazzi.
Probabil acest echilibru de fashionism și competenţă le-a adus și pe placul sportivilor.
Cu cât mai multre straturi lucioase, cu atât mai mare gradul de opacizare. Cu cât este mai clară oglinda în care se văd cei care te privesc în ochi, cu atât mai puţină lumină ajunge la ochii tăi. Aceste lentile sporesc vizibilitatea și cresc claritatea imaginii. Alegerea lor nu exclude verificarea gradului de protecţie UV, semnalizat ca atare. Este indicat să verificaţi și straturile anti-reflex (interior /exterior) – pentru cazurile în care lumina pătrunde din spatele lentilei și este reflectată direct în ochi.
3. Lentilele în degrade
Gradientul presupune întunecarea lentilelor în grade regulate.
Cel mai adesea, partea superioară a lentilei este închisă, culoare “diluându-se” în partea inferioară.

Astfel, jumătatea superioară protejează ochiul de soare, iar jumătatea inferioară permite o vedere mai “luminată” asupra detaliilor.
| cu mașina sau avionul
Aceste de lentile sunt ideale pentru șoferi sau piloţi, care trebuie să își ferească vederea de razele soarelui dar au nevoie și de claritate.
| de la munte la club
Ideale atât în interior cât și în exterior, sunt recomandate de la plimbările pe munte până la petrecerile din cluburi.

Pe munte, suntem protejaţi de soarele care bate de sus, dar avem bine pe unde pășim.

La volan ne feresc privirea de reflexiile luminii, dar ne permit să apăsăm un buton de pe bordul mașinii, fără să ne punem viaţa în pericol.

În club, dansatorii își proteja ochii de luminile puternice și agitate, în timp ce își pot urmări pașii sau pot citi meniul fără mari probleme.
Culoarea lentilelor
Când vine vorba despre culoarea lentilelor, subiectivismul începe să-și intre drepturi, iar oamenii aleg ce le place, ce cred că le vine bine, ce îi completează.
Dar James Ayscough nu începea cercetările în 1752 de dragul culorilor ci de de dragul ochilor, pentru care fiecare culoare își găsește locul potrivit, la momentul potrivit.
Alegerea culorilor lentilelor poate influenţa claritatea vederii - culorile și contrastele - prin blocarea și manipularea lumini. În anumite contexte, manipularea luminii este esenţială, iar alegerea unei culori nepotrivite nu face mare bine.
SPONTANEITATE ȘI ADAPTARE
| indiferent cum e ziua
Potrivit pentru scopuri și condiţii generale, permite o bună percepţie a culorilor, “îmblânzește” reflexia luminii (strălucirea), “luminează” umbrele și oferă un contrast bun al culorilor în condiţii de luminozitate scăzută. Potrivit pentru activiăţi precum mersul cu bicicleta prin oraș sau pe munte, pescuitul (și alte sporturi pe apă), sporturi sau activităţi recreative în aer liber sau pe iarbă (golf, tenis), în orice zi, indiferent de condiţiile climatice.
CONFORTUL COTIDIAN
| de zi (cu sau fără soare) cu zi
Potrivit pentru condiţiile variabile de zi cu zi. Accentuează constrastele, iar roșul din “compoziţie” îmbunătăţește acuitatea vizuală (percepţia profunzimii). Este potrivit pentru activităţi precum condusul, pescuitul (sau alte sporturi pe apă) și sporturi în aer liber sau pe iarbă verde, în zilele cu soare și poate câţiva nori.
ÎNCĂLZEȘTE ATMOSFERA
| când lumea pare prea gri
Oferă o claritate mai mare în condiţii de ceaţă, sau de luminozitate scăzută în general. Indicat gamer-ilor sau celor care privesc des monitoare, șoferilor, amatorilor de sporturi în aer liber și eventual pe iarbă sau zăpadă, în zilele întunecate sau cu ceaţă.
LUNGEȘTE ZIUA | când soarele nu e în peisaj sau a dispărut în ceaţă
Reduce “strălucirea” – reflexia luminii în suprafeţele lucioase, ajutând la definirea contururilor și crescând gradul de percepţie a culorilor. Este potrivit pentru activiăţi pe apă sau pe zăpadă, în zilele întunecate sau cu ceaţă.
CONTROLEAZĂ DRUMUL
| aproape în fiecare zi
Îmbunătăţește calitate vederii la distanţă, reduce gradul de încordare a ochilor (încruntarea provocată de lumină), oferă o bună vizibilitate a drumului și acentuează puternic contrastele. Recomandat pentru activităţi precum șofatul, mersul cu bicicleta sau schiul, în zile diverse, de la cele mai senine la cele mai înnorate. Nu este de nădejde în zilele cu vizibilitate scăzută (ceaţă / lumină prea slabă).
GENERAL VALABIL
| oriunde, oricând
Util în majoritatea cazurilor, ajută ochiul să nu obosească, susţinând o bună percepţie a culorilor și minimizând efectul nociv al reflexiilor din suprafeţele stălucitoare. Doar în zilele cu ninsoare nu sunt de folos, iar cine practică tir sau vrea să se uite la televizor, trebuie să îi dea jos. În rest sunt de încredere oriunde, oricând. Poate de aceea sunt atât de des folosiţi de majoritatea oamenilor.
Dimensiunea lentilelor
Mai mari,
mai buni
"Lentilele mari acoperă o arie mai largă de piele astfel încât există o fereastră scăzută de penetrare UV."
Poate că ochelarii de “libelulă” sau de “extraterestru” nu par mereu avantajoase pentru “look”, dar un "parbriz" mai mare proteajează mai bine ochii și ţesutul celular din jurul lor. Ramele care asigură o “acoperire totală” a ochilor oferă cea mai mare protecţie împotriva razelor UV, deoarece blochează lumina care atacă ochii din lateral sau de sus.
Ochelari potriviţi
pentru faţa fiecăruia
"Ochelarii de soare care vin până la pomeţi sunt o alegere bună."

"Ramele ochelarilor trebuie să se potrivească perfect pe nas și urechi, fără frecare sau ciupituri."
Pentru a preveni lumina care pătrunde de sus, alege o pereche mai apropiată de frunte, dar nu atât de aproapiată încât genele să se lovească de lentile.
Cam așa arătau cei mai vechi ochelari de soare
"pe vremuri"
Au fost gândiţi de inuiţi – eschimoșii din Groenlanda și Canada. Erau “fabricaţi” din fildeș de morsă, fantele fiind decupate exact atât cât să permită o vedere clară în timp ce restul suprafaţei ochiului era ferită de excesul de lumină. Astăzi ne bucurăm de nenumărate opţiuni, iar acest detaliu poate fi în avantajul sau în dezavantajul nostru – depinde doar de noi ce alegem.
surse foto: flickr 2 , 3 , 4