O POZĂ DE DIMINEAŢA PÂNĂ SEARA

Fotografiile obișnuiesc să surprindă un moment, nu mai multe... Cu atât mai puţin o zi întreagă, de la răsărit și până târziu în noapte.
Dar fotografiile lui Stephen Wilkes fac exact acest lucru: ne arată zile întregi, momente la rând, aducând ziua și noaptea în același cadru.

Deci timpul poate fi comprimat într-o imagine, iar acesta este meritul unui artist condus de pasiunea poveștilor vizuale, așa cum se caracterizează chiar el.
“Day and night” (“Zi și noapte”)
În spatele numărului de magie e o metodă care le-ar pune multora răbdarea la încercare. Muncă multă și meticuloasă care poate fi dusă la bun sfârșit doar cu determinarea unui artist încăpăţânat și fascinat de propriul proiect.
“Fotografiez locaţii care sunt parte din ceea ce eu numesc memorie colectivă.”
Se așează dis-de-dimineaţă într-un punct fix și mai pleacă noaptea.

Cât stă acolo surprinde momentele trecătoare ale umanităţii, în vreme ce timpul trece (Pământul se rotește, soarele se plimbă pe cer). Între 15 și 30 de ore pentru aproximativ 1500 de imagini.

Dar munca nu e gata aici, nici pe departe. “Bibileala” continuă cu alegerea celor mai bune momente și manipularea imaginii finale.
“Asamblez cadrele cronologic într-o singură fotografie, viazulizând călătoria noastră conștientă în timp."
"Timpul mă ghidează..."
"Uneori de la stânga la dreapta sau invers. Alteori timpul trece în profunzimea imaginii”.
Acest proiect ne amintește de aplicaţia prin care oamenii pot publica poze cu răsăritul și apusul din zona în care se găsesc. Cumva, și aceasta invenţie comprimă timpul...

Ideile oamenilor ne arată acum lumea așa cum nu o putem privi cu ochiul liber. Putem vedea frumuseţi înconjurătoare care se petrec “prea cumva” pentru ochii noștri - ori prea repede, ori prea încet, ori prea departe, ori sunt prea mici pentru ochiul liber. În zilele noastre, poţi “să vezi cum nu vezi”, iar acest lucru este formidabil!