NICTALOPIA

Cecitatea nocturnă / nictalopia / "orbirea de noapte" reprezintă o tulburare de vedere care se manifestă prin dificultatea de a vedea în lumină slabă sau difuză.
Această afecţiune, deși sugerează incapacitatea totală de a vedea pe timp de noapte, nu se referă decât la o acuitate vizuală inferioară în care ochiul nu poate distinge obiectele sau împrejurimile într-un mediu cu luminozitate redusă.
Cum funcţionează vederea pe timp de noapte?
Retina conţine două tipuri de celule fotosensibile, care au rolul de a ne ajuta sa vedem pe timp de zi și pe timp de noapte - celulele cu con și bastonaș.
Celulele cu con sunt responsabile cu perceperea culorilor și a detaliilor fine din împrejurimile noastre în condiţii de lumină puternică și oferă o calitate a imaginii mai bună.
Celulele cu bastonaș funcționează cel mai bine în condiţii de lumină redusă și pot distinge doar nuanţe de alb și negru și oferă o calitate a imaginii mult mai redusă.
Cauzele cecităţii nocturne sunt diverse... Însă tulburarea în sine poate fi un simptom sau un indicator al unei patologii subiacente. Acestea pot fi pot fi corelate și cu boli congenitale dar și cu alte afecţiuni căpătate în timpul vieţii.
Printre cauzele secundare ale cecităţii nocturne putem regăsi:
Pe măsura înaintării în vârstă, cristalinul (lentila naturală a ochiului) poate deveni rigid și se poate opacifia. Acest lucru duce la înceţoșarea imaginii datorită fenomenului de distorsiune a luminii care pătrunde prin ochi. Semnele comune întâlnite odată cu apariţia cataractei pot fi înceţoșarea imaginii, cecitatea nocturnă sau halourile de lumină.
Sindromul de ochi uscat reduce cantitatea și calitatea lichidului lacrimal afectând astfel corneea și implicit calitatea vederii pe timp de noapte.
Deficienţa de
vitamina A sau Zinc
Vitamina A este un element esenţial pentru menţinerea sănătaţii retinei, astfel că lipsa acesteia datorată malnutriţiei, poate duce la disfuncţii grave, printre care și slăbirea vederii pe timp de noapte. De asemenea, zincul influenţează diverse aspecte legate de transportul, metabolismul și utilizarea vitaminei A în organism, astfel că în lipsa acestuia, absorbţia vitaminei A poate avea de suferit.
Tratament
Este o cauză comună pentru scăderea acuităţii vizuale pe timp de noapte. De-a lungul timpului glicemia crescută poate deteriora vasele de sânge ce ajung la retină. Acest lucru poate duce la micro-leziuni ale vaselor și la dezvoltarea retinopatiei diabetice. Semnele timpurii ale retinopatiei diabetice sunt o acuitate scăzută a vederii in condiţii de lumină slabă și o adaptare dificilă a ochiului in cazul trecerii de la lumina puternică la lumină mai slabă.
Miopia necorectată
O altă cauză a cecităţii nocturne poate fi miopia necorectată, însă chiar și corectată persoanele afectate pot constata o accentuare a miopiei atunci când pupilele lor sunt dilatate în condiţii de lumină slabă.
Medicaţia
Administrarea diverselor tratamente ce pot cauza constricţia pupilelor, cum ar fi cele pentru glaucom, pot avea implicaţii în scăderea acuităţii vizuale pe timp de noapte.
Retinitis Pigmentosa
Este o afecţiune mai rar întalnită și este o tulburare genetică ce poate fi frecvent diagnosticată în copilărie. Progresia bolii duce la deteriorarea celulelor cu con și bastonaș, ceea ce pot afecta vederea centrală și periferică și în final poate duce la pierderea permanentă a vederii, însă vederea slabă pe timp de noapte reprezintă un semnal de alarmă timpuriu.
Pentru o determinare corectă a oricăror afecţiuni asociate cecităţii nocturne, este necesar consultul de specialitate, un diagnostic stabilit din timp putând preveni eventuale accidente sau alte pericole la care este expusă persoana în cauza, dar și cei din jurul său.
În cazul cataractei, tratamentul constă în operaţie, iar pentru miopie prescrierea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact. Pentru pacienţii cu afecţiuni congenitale, cecitatea nocturnă nu se poate trata definitiv, astfel că ei necesită monitorizare permanentă și investigaţii de specialitate mai amanunţite și de asemenea o o informare cu privire la măsurile de prevenţie pe care ar putea să le ia în contextul dificultăţilor de vedere pe timp de noapte.
Când ochii întâmpină probleme de adaptare la întuneric, șofatul nocturn poate deveni un disconfort și chiar un pericol. Lumina farurilor de pe contrasens orbește, îngreunând și mai tare adaptarea ochilor la condiţiile drumului.