NE CONECTĂM PRIN SOARE

Am povestit despre soare și razele lui, dar câtă importanţă le dăm răsăritului și apusului?
Cei mai mulţi dintre noi își încep ziua abia după ce soarele e deja sus. Nu prea îl băgăm în seamă cât timp se plimbă pe cer, uneori chiar ne ferim de el, îl evităm aproape toată ziua. Apoi, atunci când apune, reușește să ne atragă printr-un spectacol de culori - un spectacol pus în scenă și la răsărit, dar aplaudat numai de spectatorii matinali.
Soarele se plimbă
pe cerul tuturor,
de la zi la noapte și de la noaptea unora la ziua altora.
Pe tărâmul internetului, timpul și spaţiul capătă noi dimensiuni.
Înarmaţi cu un aparat foto, vânăm misticul soare. Căutăm cadrul perfect, așteptăm răbdători momentul oportun și cu un singur click oprim timpul în loc. Și pentru ca victoria să fie mai savuroasă, împărţim captura cu restul lumii - la distanţă de doar un hashtag.
În timp ce unii se bucură de apus, alţii se bucură de răsărit. Această idee i-a părut suficient de interesantă unei studente în telecomunicaţii din New York, încât să creeze proiectul All Our Suns, care explorează ideile noastre despre timp în contextul fotografiei apusurilor și răsăriturilor.
În contextul în care aproape 70 de milioane de imagini sunt adăugate în fiecare zi în arhiva Instagram, proiectul lui Michelle Chandra centralizează fotografiile postate
cu #sunset (apus) și #sunrise (răsărit), în ultimele 24 de ore, actualizate în timp real, pe trei hărţi interactive.
În prima hartă, cu cât este poza adăugată mai aproape de momentul actual al răsăritului sau al apusului, cu atât punctul (care o marchează) este mai mare.
A doua hartă conţine toate pozele cu #sunset (apus) și #sunrise (răsărit) upload-ate pe Instagram în urmă cu o zi. Este o ocazie excelentă de a vedea cum arată răsăritul sau apusul soarelui din toate colţurile lumii.
A treia hartă ne arată momentul în care cineva postează o fotografie cu un apus, în același timp în care altcineva adaugă una cu un răsărit.
Pe pagina proiectului, Chandra explică:
"Utilizatorii de Instagram dezvăluie o altă idee de timp, un timp iregular bogat texturat, în care apusul soarelui și sfârșitul zilei pentru un individ este începutul zilei pentru altul, o buclă infinită."
"Am atins un nou tip
de sincronicitate și conectare în spaţiu."
"Am înlocuit simţul local al timpului și spaţiului acum cu unul global."
Synchronicity, numele poveștii din spatele proiectului, la prima vedere poate duce cu gândul la un nume de film. Și chiar putem să îl privim din perspectiva unui spectacol vizual care nutrește intelectul. Nenumărate imagini superbe animă senzaţia depășirii graniţelor impuse de timp și de spaţiu, iar acesta ar putea fi ideea unui film reușit.
Folosind date de pe Instagram, Michelle Chandra a reușit să dea viaţă unui concept și să ne ofere o experienţă interesantă.
De aceea, vă invităm să participaţi la această poveste, tag-uind fotografiile voastre de pe Instagram cu #sunset (apus) sau #sunrise (răsărit).
Și nu uitaţi că vrem să le vedem și noi!
Deja am adunat câteva cu altă ocazie, pe pagina noastră de facebook.
Iată un slider cu pozele primite până acum de la voi.