MACHIAJUL – FRUMUSEŢEA NU CERE SACRIFICII

De la supravieţuire, la artă decorativă, de la ingrediente dăunătoare și până la obiceiuri sănătoase, cosmeticele au fost și sunt prezente în viaţa omului încă dinainte ca acesta să se îmbrace. În sud-estul Spaniei au fost descoperite scoici cu pigmenţi, vechi de mai bine de 55,000 de ani. Se pare ca omul de Neanderthal era preocupat, pe lângă lupta de a trăi încă o zi, și de frumusetea lui.
Mulţi ani au trecut de atunci, oamenii au evoluat destul de mult.
Atât de mult, încât tehnologia din zilele noastre ne oferă în fiecare zi un motiv de a ne minuna - precum un artist de make-up digital.
Dar cât de sănătos sau nesănătos este make-up-ul, mai ales pentru ochii noștri?
Adevărul este că răspunsul la această întrebare depinde doar de fiecare - de atenţia pe care o acordă calităţii produselor cosmetice și de comportamentul abordat (de la cantitatea de cosmetice folosite și până la obiceiul de a le înlătura la sfârșitul zilei).

Acest blog este specializat în sănătatea ochilor și nu în cosmetică, dar câteva sfaturi esenţiale pot aduce un plus de atenţie, grijă și cunoștinţă de cauză în alegerea și utilizarea produselor menite să înfrumuseţeze. Și sunt trei aspecte importante de trecut în revistă atunci când vorbim despre machiaj – calitatea produselor, cantitatea aplicată și îndepărtarea lor.
1. Calitatea produselor cosmetice
Un studiu recent
a scos la iveală că oamenii sunt acoperiţi, la nivelul pielii, de reziduurile chimice lăsate de produse de înfrumuseţare, șampoane și chiar și chiar haine. Prin urmare, este esenţial ca produsele cosmetice să nu conţină ingrediente dăunătoare. Anumite ingrediente din rimelul, creionul dermatograf, fardurile sau alte produse de cosmetizare a chipului pot afecta sănătatea ochilor.
De la sacrificii...
Femeile au făcut multe sacrificii de dragul frumuseţii de-a lungul timpului. Unele chiar extreme.
Acum 500 de ani, femeile din Italia au dus ideea ochilor mari până în punctul în care își puneau picături cu extract din planta Belladonna, o plantă otrăvitoare, pentru a-și dilata pupilele, fiind de părere că le va face mai atrăgătoare. Şi nu erau deloc departe de adevăr! Bărbaţii percep, în mod inconștient, femeile cu pupilele dilatate ca fiind mai atrăgătoare (așa cum reiese dintr-un articol anterior despre semnalele transmise de ochii noștri
La machiaj terapeutic.
Egiptenii au fost primii care au folosit cosmeticele pentru igiena proprie și, mai important, pentru beneficiile lor terapeutice. Foloseau reţete naturale pentru mascarea mirosurile neplăcute și catifelarea pielii, dar și pentru a îi proteja de soarele puternic și de vântul uscat. Cleopatra, simbolul frumuseţii egiptene, își prepara fardurile pentru și cremele după reţete precise. Conturul negru al ochilor era făcut folosind mesdemet (sau kohl la arabi), care avea proprietăţi dezinfectante, dar oferea și calităţi fermecătoare.
Balanţa între un machiaj inteligent și unul dăunător este foarte sensibilă.
Uneori, un detaliu minuscul poate face diferenţa. Cât de minuscul? Cam cât un micron. Aproape 70% dintre femei folosesc produse cosmetice pentru ochi. Cosmeticele precum rimelul sau creionul dermatograf conţin o gamă largă de ingrediente, precum pigmenţi, ceară și conservanţi, iar locul aplicării lor aduce aceste substanţe foarte aproape, sau chiar și în contact direct cu genele, suprafaţa oculară și ţesuturile înconjurătoare.
Studiul Migration of Cosmetic ProductsintotheTear Film (Migraţia produselor cosmetice în pelicula lacrimală) a demonstrat că aplicarea creionului dermatograf în interiorul pleoapelor contaminează pelicula lacrimală, la 5-10 minute după aplicare fiind 30% mai multe particule străine în filmul lacrimal.

Ceea ce nu ar reprezenta neapărat o problemă, dar anumite produse, precum cele rezistente la apă care conţin ceară sau agenţi pe bază de silicon, sunt făcute în așa fel încât să nu se șteargă (mai deloc). Iar această rezistenţă la efectele lacrimilor este o povară pentru procesul natural de curăţare al ochiului.

Odată cu această contaminare, prezentă și în cazul rimelului și a fardului, crește riscul reacţiilor alergice, a infecţiilor oculare și a conjunctivitei, datorită bacteriilor care se dezvoltă, în special în produsele vechi sau păstrate necorespunzător.

Iar cei ce poartă lentile de contact trebuie să fie și mai atenţi, utilizarea produselor cosmetice pentru ochi fiind în strânsă corelaţie cu disconfortul și simptomele de ochi uscaţi.
Deși pot fi de scurtă durată sau relativ minore, daunele produse de aplicarea incorectă a machiajului pot determina abraziunea corneei
De cele mai multe ori produsă de vârful rătăcitor al rimelului sau al dermatografului, această rană poate aduce nu doar disconfort de moment, ci o infecţie serioasă care se poate vindeca greu.
2. Ce e mult strică
Deși concluzia studiului publicat în Quarterly Journal of Experimental Psychology nu o să îi surprindă pe mulţi, cercetătorii au descoperit că oamenii preferă femeile machiate, dar cu 30-40% mai puţin machiaj.
În plus, aceștia au demonstrat că majoritatea femeilor se machiază având percepţii eronate asupra preferinţelor celorlalţi, adesea aplicând prea mult machiaj.
Dar dincolo de părerile celor din jur, o cantitate prea mare de make-up poate afecta pielea, inclusiv pe cea din jurul ochilor și chiar corneea.
Demachierea – obicei sănătos
Lăsat peste noapte, machiajul rămas poate irita pielea și poate chiar să favorizeze apariţia ridurilor.
Culmea, persoanele care au o atitudine fermă împotriva machiajului, riscă să facă o greșeală. Nu pentru că nu le plac cosmeticele, ci pentru că, cel mai probabil, nu se demachiază, pentru că nu au aplicat make-up. Dar demachierea este un obicei sănătos, recomandat zilnic.
Ideal, demachierea are loc la sfârșitul zilei (sau la începutul ei, depinde de ora de culcare) pentru a elimina toate urmele de poluare, iar apoi dimineaţa, când se îndepărtează transpiraţia și excesul de sebum acumulat peste noapte. În afară de înlăturarea cosmeticelor și a impurităţilor, demachierea reduce riscul apariţiei coșurilor, a punctelor negre și a petelor roșii, promovează reînnoirea celulară și îi oferă pielii ocazia de a respira. În plus, mișcările folosite în acest timp oferă un masaj revigorant, care poate chiar combate apariţia ridurilor – inclusiv în zona sensibilă din jurul ochilor.

Am menţionat mai devreme importanţa ingredientelor din produsele cosmetice, iar asta nu exclude produsele de demachiere. Produsele precum săpunul de mâini sau gelul de duș nu sunt potrivite deoarece pot afecta bariera hidrolipidice a pielii.
Căuţi un demachiant cât mai natural?
Poate că nu toată lumea are acasă ulei de nucă de cocos, care îndepărtează eficient fardurile, inclusiv rimelul rezistent la apă și în același timp lasă zona sensibilă a ochilor hidratată.

Atunci, poate ulei de măsline presat la rece? Pe lângă faptul că este foarte eficient împotriva machiajului și a impurităţilor, acţionează ca un dezinfectant delicat și combină proprietăţile unui demachiant cu cele ale unui tonic.
Deoarece uleiurile naturale nu se amestecă cu lacrimile, îndepărtează machiajul fără a irita ochii, doar că este posibil ca vederea să fie foarte puţin neclară imediat după utilizarea lor.

Nu ar strica să întrebi specialiștii sau cunoscătorii în ale make-up-ului mai multe despre cele mai sănătoase produse pentru ochii tăi, pentru că aici nu avem toate răspunsurile.

Există nenumărate produse pentru machiere și demachiere. Important este să fim cât mai sănătoși și apropiaţi de natural, atât prin aspect, cât și prin ingrediente din fiecare zi.
Ai grijă de tine și de ochii tăi, pune-i în valoare dar nu uita să îi îngrijești și să îi ‘răsplătești’. Datorită lor vezi toate frumuseţile pe care le oferă lumea și tot datorită lor îi poţi cuceri pe cei din jur printr-un simplu contact vizual.