IUBIREA SE CITEȘTE ÎN PRIVIRI

Dacă „ochii sunt oglinda sufletului”,
iubirea se citește în priviri?
În zilele noastre foarte puţine idei sunt luate de bune fără a fi cercetate. Recunoaștem abilitatea ochilor de a reflecta starea emoţională a unei persoane, dar care este explicaţia? Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, răspunsul este ascuns, dar și evident. Expresivitatea privirilor își are succesul datorită abilităţii creierului de a percepe și de a afișa diverse indicii vizuale atunci când este vorba despre iubire. Iar cheia o reprezintă acea minusculă componentă a ochiului - pupila.
Pupila se dilată
când ochiul vede ceva ce ne place
Mecanismul de dilatare și contracţie a pupilei este reglementat de sistemul nervos autonom, care este de asemenea responsabil pentru alte reacţii necontrolabile, cum ar fi transpiraţia și bătăile inimii.
Deși rolul pupilei este de cele mai multe ori limitat la reglarea cantităţii de lumină ce pătrunde în ochi, această apertură are legătură și cu experienţele emoţionale sau mentale.
În urma unor cercetări efectuate asupra corelaţiilor neuronale ale dragostei de termen lung folosind imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională (fMRI), a avut lor o descoperire interesantă. Zonele din creier bogate în receptori de dopamină au fost activate în urma vizionării pozelor cu persoana iubită. Dopamina este sursă de entuziasm, energie și motivaţie, dar mai important pentru noi, aceasta determină dilatarea pupilară.
Într-un articol al revistei Scientific American din 1965, psihologul Eckhard Hess a descris un experiment din care a rezultat ipoteza conform căreia excitarea sexuală stimulează pupila, și anume aceasta se dilată când ne uităm la ceva plăcut.

Studiile ulterioare au demonstrat că pupila se dilată atunci când suntem entuziasmaţi în legătură cu cineva sau ceva. Mai mult, dilatarea pupilară este corelată atât de constant cu excitare, încât cercetătorii folosesc dimensiunea pupilei pentru a investiga o gamă largă de fenomene psihologice.
Bărbaţii percep, în mod inconștient, femeile cu pupilele dilatate ca fiind mai atrăgătoare.
Un studiu din 2007 publicat în Hormones and Behavior a demonstrat că pupila unei femei este cel mai dilatată în timpul ovulaţiei. Din punct de vedere biologic, pentru că această caracteristică este dezvoltat sub influenţa estrogenului, ea semnifică tinereţe și, prin urmare, fertilitate. Cercetarea sugerează că bărbaţii folosesc instinctiv astfel de indicatori, printre alte repere vizuale, pentru evaluarea unor potenţiali parteneri - ca o modalitate de a căuta partenere fertile și sănătoase.
Acest detaliu era bănuit încă de multa vreme. Acum 500 de ani, femeile din Italia foloseau extract din planta Belladonna pentru a-și dilata pupilele, fiind de părere ca le va face mai atrăgătoare.
În ceea ce privește interesul femeilor, pupilele dilatate ale bărbaţilor pot fi considerate atât atrăgătoare, cât și ameninţătoare.
Cât de repede te îndrăgostești?
Contactul vizual contează, dar și durata lui este un factor important de decizie.
Un studiu din 2009 publicat în Archives of Sexual Behavior a constatat că un bărbat evaluează o femeie ca fiind atrăgătoare în urma menţinerii contactului vizual timp de 8.2 secunde, ceea ce a crescut șansele de "dragoste la prima vedere".
Dar oamenii
se îndrăgostesc și „pe nevăzute”.
Multe cupluri au trăit fericite până la adânci bătrâneţi după ce au început să lege sentimente la distanţă. Putem spune că a fost dragoste „la primul chat”? Psichology Today spune că deși e rară, această atracţie există.
Atunci când nu se văd și doar schimbă idei în texte, oamenii își lasă ocazia să se poată îndrăgosti direct de personalitatea partenerilor de dialog. Deși frumuseţea exterioară a oamenilor ne atrage „la prima vedere”, impactul acestei calităţi își pierde din greutate odată cu trecerea timpului și descoperirea altor calităţi, legate de personalitate.

Deci și dragostea la prima vedere și cea și cea “pe nevăzute” rămân în ecuaţie, exploatând calităţile vizibile sau imaginaţia / percepţia capabilă să compenseze informaţia lipsă