IRIS, IZVOR DE INSPIRAŢIE

Cu toate că are doar 12 mm în diametru, irisul este cea mai impresionantă şi adorată parte a ochiului. Unic datorită culorii, aspectului şi structurii, acesta diferă la fiecare individ şi reprezintă o sursă nemărginită de fascinație. Dar lăsând frumuseţea la o parte...
Irisul are rolul important de a regla fluxul de lumină către retină.
Acesta este o diafragmă musculoasă cu un orificiu circular în centru, pupila, prin care trec razele de lumină.
Irisul nu doar reduce cantitatea de lumină care pătrunde în ochi, ci contribuie și la procedeul de formare a imaginilor. Natura stimulului luminos sau distanţa obiectului privit provoacă, pe cale reflexă, contracţia sau relaxarea mușchilor irisului, reflex analizat frecvent în cadrul examenului clinic.
Irisul conţine fibre care alcătuiesc un mușchi radial și unul circular.
Mușchiul radial dilată pupila - inervat de nervii sistemului nervos simpatic, iar mușchiul circular reduce dimensiunea pupilei - inervat de nervii sistemul nervos parasimpatic.
Mușchiul sfincter micșorează pupila. Are celulele musculare fusiforme şi orientate paralel cu marginea pupilei, organizate în fascicule separate de septuri.
Pe suprafaţa irisului se observă trabecule.
Având formă de benzi, aceste travee groase şi ramificate, orientate radiar, separă depresiuni numite criptele Fuchs. Acestea sunt defecte ale stromei.
Spre exterior, irisul este străbătut de creste radiare ridicate de vase sangvine, artere spiralate cu traiect radiar prin stroma iriană. Stroma este formată dintr-o rețea de fibre colagenice, în ochiurile căreia se află substanțe chimice, care se condensează în jurul vaselor şi nervilor stromali.
Suren Manvelyan, fotograf armenian, a reușit să surprindă imagini inedite în cadrul proiectului intitulat „YourBeautifulEyes” („Ochii tăi frumoși”).