ILUZIA PEISAJULUI

Vrei să vezi cum poţi vedea în culori un peisaj alb-negru?
Uneori, ochii ne păcălesc. Dar nu o fac intenţionat… De fapt, creierul este cel care, în interpretarea informaţiei vizuale primite prin nervul optic, se mai păcălește - lăsându-ne să credem că vedem o anumită culoare, de exemplu, sau mai multe, cum este cazul experimentului oferit de BBC.
Exerciţiul e foarte simplu:
1.
Urmărește filmuleţul! Privește peisajul alb-negru. Nicio culoare acolo, nici urmă de îndoială.
2.
Apoi privește punctul fix din centrul aceleiași imagini, de această dată colorată cel puţin ciudat (numai un peisaj nu vedem acolo).
3.
După o perioadă de privit punctul fix, imaginea este din nou afișată în alb și negru, doar că… SURPRIZĂ – pentru o scurtă perioadă de timp, ochii noștri pot vedea același peisaj plin de viaţă (culoare).
Explicaţia e și mai simplă:
Mecanismul utilizat în acest experiment se numește teoria procesului advers (opponent-process theory), dezvoltată în anii ’70, care propune percepţia culorilor din prisma opușilor – cum ar fi roșu cu verde și galben cu albastru. Celulele (receptoare) bipolare din ochii noștri sunt astfel stimulate de un set de lungimi de undă și inhibate de altele, rezultatul fiind în cazul de faţă falsa percepţie a culorilor
Despre iluzii optice sau despre percepţia culorilor am mai vorbit, iar subiectul este pe cât de fascinant, pe atât de complex – motiv pentru care merită toată atenţia noastră.