IGIENA OCHILOR, O POVESTE DE ZI CU ZI

Din primul minut al fiecărei zile, ochii ne conduc către un mic dejun copios, către un dulap plin de optiuni vestimentare, mai apoi către serviciu, unde lucrăm toată ziua, concentraţi și cu ochii în patru; venim acasă și vrem să ne relaxăm, ne aţintim ochii în telefoane sau suntem captaţi de un serial și ne lipim ochii de laptop...
Ne întrebăm când se și relaxează, mai ales că fiecare dintre activităţile menţionate îi solicită din plin...
Pentru o bună funcţionare în fiecare zi, avem nevoie de ochi odihniţi, relaxaţi, sănătoși și… curaţi ca lacrima!
Ochii nostri își încep dimineaţa cu un duș - nu rece, nu fierbinte, apa călduţă fiind cea mai indicată.
Astfel nu îi supunem unui șoc termic și nu riscăm apariţia acelor vinișoare subţiri, inestitice, ce sunt de fapt niște capilarii sparte.
Ne păstrăm circulaţia sângelui și oxigenarea pielii din jurul ochilor într-o stare optimă. Pentru un boost de energie, îi putem răsfăţa cu un masaj delicat cu gel sau cremă, lucru care ajută și la prevenirea ridurilor.
Atenţie, însă, la cantitatea de produs folosită! O cantitate insuficientă creează o alunecare precară, agresând ușor pielea. O cantitatea prea mare, poate favoriza trecerea soluţiei în ochi, iritându-i.

De asemenea, nu uitaţi să schimbaţi prosopul de faţă la cel mult trei zile! Mediul umed și cald este propice dezoltării bateriilor.
Ce facem cu dimineţile “mahmure”?
Fie că ne-am petrecut seara socializând sau am lucrat până noaptea târziu, e posibil să ne trezim cu ochii umflaţi. Faceţi un drum scurt până la bucătărie, unde vă puteţi înarma cu două linguriţe. Nu aţi crede, însă atingerea lor poate fi foarte reconfortantă.
Iar ritualul de dimineaţă poate continua cu un machiaj, doar după ce ne-am asigurat că ustensilele folosite sunt într-o stare optimă.
În drumurile noastre ...
... vom intra în contact cu multe bacterii, praf și impurităţi.
Nu ne putem feri de ele, lucru care oricum nu ar fi benefic, dar putem fi precauţi atunci când bate vântul și să ne ferim de o rafală directă pentru a proteja corneea de leziuni și pentru a evita pătrunderea impurităţilor.

Un alt lucru pe care îl menţionăm în acest context este frecarea ochilor - de cele mai multe ori un gest pe care nu îl conștientizăm.

Mai mult, prin frecarea ochilor riscăm să împingem machiajul sau praful de pe faţă în ochi.
Iar radiaţiile UV sunt mereu prezente, indiferent dacă este senin sau înnorat.
Tot pe aceeași treaptă ca și importanţă se află protejarea ochilor de razele puternice ale soarelui.

Deși ochelarii sunt chic, ei trebuie să aibă un rol de protecţie, astfel, alegerea perechii potrivite devine importantă.

Evitati ochelarii de soare cumparaţi din magazinele fashion sau de la tarabe și buticuri.
... Inclusiv la serviciu.
De igiena ochilor ţine si lucrul în faţa calculatorului, mai exact expunerea la lumina albastră-violet. Ea afectează retina dacă nu este filtrate… Dar cu ajutorul anumitor lentile pentru ochelari putem filtra lumina selectiv, iar lumina albastră-turquoise se pare că este benefică pentru menţinerea sănătăţii ochilor, aceasta activând reflexul pupilar.
Ajustează luminozitatea și contrastul dispozitivului la care lucrezi astfel încât să nu fie deranjante. Din fericire, din ce în ce mai multe telefoane își reglează luminozitatea automat, în funcţie de lumina din încăpere.

Data viitoare când vă alegeti ochelarii de vedere, luaţi în calcul alegerea lentilelor și ramelor potrivite și nu vă sfiiţi să puneţi oricâte întrebări doriţi personalului calificat în acest domeniu.
De-a lungul zilei ochii obosesc sau poate nu ne hidratăm suficient, fapt care influenţează lubrifierea ochilor. Ajungem să avem ochii grei, înroșiţi și injectaţi și avem o stare de disconfort. Cel mai bun ajutor în acest caz sunt pauzele. Da da! Închideţi ochii cate 20 de secunde la fiecare 20 minute.
Revenind la ochelari, îi aducem în discuţie și pe cei de protecţie, în cazul unor îndeletniciri cu un oarecare risc de coliziune a unor obiecte străine cu corneea.
După o zi plină, daţi un moment de tihnă ochilor!
Pentru toată munca depusă de peste zi, merită o demachiere corectă și completă și un pic de răsfăţ, cu un masaj delicat, ca cel de dimineaţă, dar poate mai lung sau cu pachetele de relaxare cu diverse plante sau plasturi cu colagen, care se simt minunat, dând o senzaţie de răcoare și tonifiere a pielii delicate din jurul ochilor.
Intorcându-ne înapoi în pat, pentru un somn mult așteptat, puteţi da și aici peste un inamic în păstrarea igienei ochilor. Faţa de pernă! De aceea este foarte important să nu se așezăm în pat înainte de a ne fi curăţat faţa și părul. Și nu este de ajuns. Schimbarea regulată a feţei de pernă și curăţarea pernei în sine sunt la fel de importante. Ne ferim astfel de rămășitele de piele moartă, transpiratie, alergeni, bacterii, praf!
Igiena ochilor este mult mai importantă decât ne gândeam, poate. Nu numai că previne infecţiile și bolile oculare, ci ne oferă o stare de bine generală și mai ia din micile bombiţe trimise către sistemul nostru imunitar în viaţa de zi cu zi!