IGIENA OCHELARILOR

Ochelarii reprezintă un accesoriu indispensabil, fie că vorbim despre cei de vedere sau despre cei de soare și, tocmai de aceea, igiena lor necesită o atenţie deosebită.
În alegerea ochelarilor trebuie să ţinem cont de materialele din care aceștia sunt confecţionaţi dar și de rame și de particularităţile lor de îngrijire.
Ramele din metal au o durată de viaţă mai mare, necesită o îngrijire mai atentă, iar persoanelor care au o piele sensibilă le este recomandat să-și aleagă rame din aliaje hipoalergice sau cu inserţii din material plastic pe braţe.
Ramele din plastic sunt de regulă mai ușoare decât cele din metal dar sunt și mai ușor de rupt decât acestea iar expunerea îndelungată la soare le poate scădea din rezistenţă, devenind casante.
Ramele din titan sunt foarte ușoare (cu 48% mai ușoare decât ramele din metalele tradiţionale), au o rezistenţă impresionantă împotriva coroziunii, sunt ușor de ajustat și sunt hipoalergice datorită faptului că nu conţin nichel.
Alte tipuri de rame ce conţin combinaţii hipoalergice pentru piele sunt confecţionate din ticral (un aliaj din titan,cupru și crom), flexon (aliaj din titan și nichel), beta titan, fibre de carbon, având avantajul de a fi ușoare și rezistente la uzură.
Reacţia alergică la ochelari se manifestă sub formă de dermatită de contact sau iritaţia pielii, cu apariţia mâncărimilor, eczemelor sau a unor pete inflamate pe obraji, nas, tâmple sau lobii urechilor.
Ramele din beriliu reprezintă o alegere excelentă pentru persoanele care au o aciditate crescută a pielii sau pentru persoanele care petrec mult timp în jurul apelor sărate.
Anumite rame de ochelari care au în conţinutul lor nichel și cobalt pot da reacţii alergice asupra pielii.
Dermatita de contact apare in special datorită alergiei la nichel, poate apărea la orice vârstă și poate persista mai mulţi ani sau întreaga viaţă, severitatea alergiei variind de la o persoană la alta.
Unele persoane dezvoltă dermatită chiar de la contactul scurt cu ramele de ochelari, în timp ce la altele eczema debutează după ani de folosire a ramelor cu nichel. La persoanele deja sensibilizate, reacţia alergică survine la 12-48 de ore de la expunerea la nichel și persistă între 2 și 4 săptamâni.
De obicei, manifestările dermatitei au loc doar în zonele de tegument care au luat contact cu obiectele metalice, dar uneori pot avea și alte localizări pe corp.

S-a constatat că sensibilitatea la nichel este, cel puţin în parte, transmisă genetic.
Semnele și simptomele dermatitei de contact provocate de alergia la nichel includ:
- înroșirea pielii
- prurit, uneori foarte sever
- zone de piele uscate, asemănătoare unei arsuri
- flictene (bășici) cu scurgerea unui fluid în cazuri mai grave
Persoanele cu ten gras/acneic purtatoare de ochelari trebuie să opteze pentru un machiaj fără uleiuri deoarece presiunea exercitată de ochelaria asupra porilor de pe faţă este foarte mare si poate duce la “erupera” acestora.

Nu este indicată purtarea ochelarilor pe cap deoarece scalpul produce de-a lungul zilei sebum și există riscul să-l transferăm de pe păr pe ten favorizănd apariţia acneei.
Ajustând corespunzător ramele pentru ochelari, presiunea acestora, atât în jurul nasului cât și pe tâmple sau în zona T scade probabilitatea de apariţie a acneei sau a altor probleme dermatologice.
Pentru a asigura o vedere perfectă dar și un ten sănătos ar trebui sa avem în vedere urmatoarele reguli de igienă:
- spălarea ochelarilor cel puţin o dată pe zi, cu ajutorul unui săpun, apă, un serveţel special sau o lavetă din microfibră ori utilizând soluţii (spray-uri) speciale pentru curăţat ochelarii, care nu afectează tratamentele lentilelor și nu le slăbește rezistenţa

- nu se șterg ochelarii cu hainele, hârtie sau orice material pe care îl avem la indemână deoarece există riscul de a zgâria lentilele și la scăderea calităţii si clarităţii lor

- se recomandă purtarea ochelarilor într-un toc special sau într-o husă uscată, să nu fie așezaţi pe masă sau pe altă suprafaţă, cu lentilele in jos

- dacă nu avem o husă specială la indemână, ochelarii se pun cu ramele deschise în condiţii de siguranţă, pe o suprafaţă dreaptă de unde nu există pericolul să cadă.
Copiii care poartă ochelari trebuie învăţaţi să aibă grijă de ei, cum să îi cureţe, când să nu îi poarte (de exemplu când înoată, când fac baie, etc), să nu îi împrumute altor copii să îi probeze sau să se joace, și sa aibă o bună igienă a mâinilor în special dacă joaca lor se desfășoară în locuri mai puţin curate.

De asemenea, sa nu-i depoziteze în locuri care nu sunt destinate ochelarilor și mai apoi sa-i pună la ochi întrucât pe lângă problemele dermatologice pot apărea și infecţii oftalmologice, cum ar fi conjunctivita sau blefarita.