IARNA PE PÂRTIE

Iarna pe uliţa din pantă e altă poezie. Când ai zăpadă, soare, viteză, vânt, că ai schiuri, placă sau sanie nu mai contează – lacrimile tot îţi îngheaţă pe obraz și inima bate la fel de tare!
Pe pârtie,
ochii trăiesc
clipa din plin.
Iar pentru astfel de aventuri, “parbrizul” este esenţial, deoarece asigură protecţie într-un peisaj pe cât de frumos pe atât de “ostil” ochilor noștri.
După ce că reflectă până la 80% din lumina soarelui, dând o putere de 8 ori mai mare radiaţiilor din lumina solară, adusă de vântul vitezei, zăpada poate da buzna de-a dreptul în ochii noștri.
Deci ca să-i putem admira peisajul și să-i putem parcurge traseele, este important să purtăm ochelari de protecţie – de schi – care nu doar funcţionează ca un paravan pentru ochi, dar oferă și protecţie UVA/UVB.
Lumina puternică stresează fotooxidativ cristalinul (lentila ochiului) și retina (“camera din spate” - în care este proiectată imaginea).
Opacizarea cristalinului poate duce în timp la cataractă, iar fotooxidarea celulelor fotorecptoare din retina poate duce la degenerescenţă maculară.
Uneori, în oraș e ca pe pârtie...
... O pârtie pe care nu putem umbla cu ochelari de schi. Dar o pereche de ochelari de soare sigur ne-ar prinde tare bine.
Vântul nu aduce doar zăpadă sau alţi intruși în ochii noștri… Înainte să facă asta, mai și evaporă lacrimile lăsând suprafaţa ochiului uscată, ușor iritabilă, vulnerabilă în faţa atacurilor din exterior. Dar 90% din leziunile corneei pot fi prevenite cu o simplă pereche de ochelari de schi.
Mai ales copiilor!
Micuţii au mare mare nevoie de protecţie UVA/UVB, pentru că pupilele lor sunt mai deshise și primesc mai multă informaţie luminoasă decât adulţii.
Dar nici ochelarii de soare nu pot opri razele luminoase care vin fix de deasupra noastră, deci o șapcă sau o glugă pot fi de mare ajutor.