FOTOFOBIA

Fotofobia este un termen utilizat pentru a descrie sensibilitatea la lumină, însă tradus ad litteram din limba greacă cuvântul phobia se referă la frică, teamă, ceea ce ne duce cu gândul la faptul că în mulţi dintre noi se ascunde un vampir terifiat de ferestre și becuri.
Însă analiza lexicală nu face obiectul nostru de interes și nici nu ne ajută să înţelegem mai bine acest termen, așadar, ce este fotofobia?
Fotofobia reprezintă o sensibilitate anormală faţă de lumină, în special dacă expunerea provoacă sau exacerbează durerea.
Cu toate că fotofobia poate fi asociată cu o multitudine de alte tulburări, este puţin probabil ca ea să fie un simptom de ordin psihic de vreme ce nu are nicio legătură cu frica propriu-zisă de lumină, ci mai degrabă cu o circumstanţă senzorială în care expunerea la lumină provoacă disconfort la nivelul ochilor sau al capului.
În mod neașteptat, fotofobia se poate manifesta și la persoanele care suferă de cecitate (orbire).
Iar nivelurile de fotofobie pot fi determinate în funcţie de pragul de sensibilitate la lumină..
Cele mai multe studii susţin că există praguri individuale în cadrul cărora există variaţii normale, ceea ce înseamnă că persoanele care suferă de fotofobie au un prag mult mai scăzut la care expunerea la lumină poate provoca disconfort sau chiar durere.
De asemenea această sensibiltate poate varia și în funcție de anotimp, pragul fiind mai scăzut în lunile de iarnă și în funcție de alte circumstanțe, cum ar fi vederea unioculară sau binoculară, capacitatea de adaptare la întuneric sau expunerea la diferite lungimi de undă ale luminii (cum ar fi cele mai scurte, în cazul luminii albastre sau cele mai lungi, în cazul celei roșii).
Este important de precizat faptul că fotofobia poate fi un factor ce poate influenţa calitatea vieţii, cu atât mai mult cu cât interferă cu toate activităţile cotidiene.
Cu toate acestea, fotofobia în sine nu este o afecțiune de sine-stătătoare ci mai degrabă un simptom care se manifestă prin durere sau disconfort.

Un alt termen utilizat este și foto-oculodynia care se manifestă similar însă în circumstanțe în care în mod normal sursa de lumină nu ar provoca disconfort, ca de exemplu lumina ambientală.
CAUZELE
FOTOFOBIEI
Sunt greu de determinat, dată fiind inconstanţa cu care sunt întâlnite.
De aceea în urma unor studii s-au diferențiat cauzele de condițiile asociate fotofobiei, astfel că asocierea de fapt se referă la incertitudinea unei cauzalități, legătura dintre aceasta și simptomele manifestate nefiind în totalitate clară.

Din nefericire, pentru majoritatea condițiilor asociate nu există un mecanism identificat ce determină fotofobia, acest lucru fiind explicat și de faptul că anumite condiții nu provoacă fotofobie decât numai în cazul anumitor indivizi.
1.
Printre
cauzele determinante
ale fotofobiei...
● Afecţiunile segmentului anterior ocular, ca de exemplu irita, blefarita, sindromul de ochi uscat, neuropatia corneală.
● Afecţuni intracraniene: iritaţia meningeală în urma meningitei, hemoragii, tumori pituitare sau apoplexie.
● Migrenele
● LASIK (intervenții chirurgicale cu laser)
2.
Printre
condiţiile asociate fotofobiei,
putem
întâlni...
● Inflamaţia oculară (irita sau uveita)
● Conjunctivita
● Afecţiunile corneale (neuropatia corneală, keratita interstiţială)
● Blefarita
● Sindromul de ochi uscat (printre cele mai întâlnite condiţii asociate împreună cu orbitopatia Graves)
● Disfuncţiile fotoreceptoare sau distrofiile de retină
● Albinismul, acromatopsia, retinitis pigmentosa
● Tulburări sau traumatisme neurologice
● Tulburări psihiatrice: agorafobia, depresia, anxietatea, neurastenia
● Migrena cauzată de intoxicație alcoolică (mahmureala)
Tratamentul fotofobiei este abordat în funcţie de diagnosticul determinat, ceea ce în multe cazuri poate fi dificil de realizat.
Ca și soluţie temporară sunt utilizate lentilele nuanţate sau ochelarii de soare, acestea putând fi un remediu simptomatic...
Dar acestea pot fi și ineficiente...
Pot constitui un obicei negativ, conducând la o adaptare excesivă a ochilor pentru lumina slabă și astfel, odată expuși luminii mai puternice, percepţia pentru aceasta poate fi crescută - exarcerbând astfel și fotofobia.
Lentilele de culoare galbenă, oranj, roșu, maro pot bloca lungimile de undă ale luminii albastre care are o probabilitate mai mare de a provoca fotofobie.

Nuanțele lentilelor pot diferi în funcţie de persoana în cauză, mai mult decât atât, o culoare ce poate ameliora fotofobia într-un caz, o poate exacerba în altul. Cu toate acestea, ochelarii de soare pot fi o soluţie rezonabilă pentru lumina solară puternică în cazul persoanelor cu migrene.

Alte soluţii pentru fotofobie, în urma unor investigații amănunţite, mai sunt medicația sau diverse proceduri invazive care sunt constituite în principal de injecţii.
Cei mai sensibili
la lumină sunt ochii… “coloraţi”!
Ochilor albaștri sau verzi le lipsește melanina, “pigmentul ochilor căprui”. Melanina concentrate la nivelul irisului are rol de absorbţie a luminii, protejând în mod direct retina (prin reglarea cantităţii de lumină ajunsă în camera din spate a aparatului vizual).