FORŢEAZĂ PERSPECTIVA!

Ce-ar fi, când deschizi albumul foto, să revezi momente în care ţineai lumea pe braţe, ridicai luna pe cer sau mușcai din soare, mergeai pe pereţi sau sfidai realitatea în diverse feluri? Nu e deloc complicat, atâta vreme cât forţezi perspectiva.
În fotografie,
perspectiva forţată este o iluzie optică
folosită pentru a sfida gravitaţia, perspectivele, proporţiile…
Realitatea în general.
Spre desoebire de ochii noștri, care lucrează în tandem pentru a aprecia distanţele și adâncimea câmpului vizual, camera foto are un singur ochi – și tocmai acest lucru face posibilă forţarea perspectivelor.

Cu o singură lentilă, camera foto nu beneficiază de percepţia adâncimii câmpului vizual, “văzând” lucrurile 2D… și nu tri-dimensional, așa cum o face ‘aparatul vizual” uman, care are două “obicetive”.
Deși forţarea perspectivelor ne deschide calea nelimitată a oportunităţilor, totuși există și câteva “stadarede” de care sigur am dat cu ochii pe net – fotografi profesioniști sau amatori întrecându-se cu perspective tot mai forţate, dintre care preluăm aici câteva exemple dintre cele mai des utilizate - preluate de pe hongkiat.com și designmodo.com...
Exagerarea proporţiilor
Când vrei să faci o astfel de fotografie, subicetul “mai mic” va fi mai depărtat de camera foto, iar subiectul “mai mare” va fi mai aproape.
De exemplu, dacă vrei “să-ţi bagi la apă” căţelul, astfel încât să-ţi încapă în buzunar, sau prietenul, pentru a-l băga in rucsac, acesta trebuie fotografiat la o distanţă de 20-25 de metri.
Cu cât vrei să fie mai mic, cu atât mai mare trebuie să fie spaţiul dintre voi. Astfel de fotografii sunt realizate cu obiective wide (maxim 35 mm) și o apertură (setarea F-Stop) mare – care variază în funcţie de distanţa dintre cei doi subiecţi – câinele, respectiv buuzunarul în care ar trebui să încapă. Iar această metodă ne mai poate aduce “la întâlnire” cu soarele și norii, de exemplu…
Sfidarea gravităţii
Este una dintre cele mai ușor de forţat perspective, solicitând în primul rând să răsturnăm imaginea după ce am capturat-o.
Cea mai importantă (și poate cea mai dificilă parte) în acest caz este locaţia – care să permită “manevrarea” perspectivei într-o manieră cât mai înșelătoare…
Caută un loc în care subiectul se poate întinde pe jos în așa fel încât să pară că stă pe perete.

Camera trebuie să fie poziţionată astfel încât peretul să pară podea (iar imaginea să fie cât mai "credibilă”).

Holurile lungi cu multe uși sau coloane de asemenea reprezintă o locaţie ofertantă pentru forţarea perspectivei prin sfiarea gravitaţiei. La fel și locurile în care reflexiile oglindesc fundalul.

Iar pentru ca fotografia să fie cât mai convingătoare, ai grijă la linia orizontului (care trebuie să fie dreaptă), la părul și hainele subiecului (te pot da de gol dacă nu sfidează și ele gravitaţia).
Deci atunci când pleci în vacanţă, când te bucuri de weekend sau oricând vrei să mai aduni la album câteva amintiri numai bune de răsfoit de-a lungul timpului, mai încearcă să și forţeazi puţin perspectivele. Fii creativ, lasă locurile să te inspire și ai răbdare să le găsești pe cele mai ofertante… La fel cum trebuie să ai răbdare și până aranjezi cadrul cât mai… convingător.
SURSE FOTO: Exemple preluate de pe hongkiat.com, designmodo.com...