"FESTIVALUL" PERSEIDELOR

Anul trecut vă invitam să ridicaţi privirea spre cer pentru a admira Perseidele - dâra de rămășițe pietroase pe care Pământul o traversează în fiecare an și care este lăsată în urmă de cometa 109P/Swift-Tuttle (sau Cometa Swift-Tuttle).
Dar anul acesta vă recomandăm să nu rataţi fenomenul, pentru că se anunţă un adevărat festival – “Festivalul Perseidelor”.
Nasa spune că în 2016 vom avea parte de cel mai spectaculos show de până acum!
“Anul acesta, în loc să vedem aproximativ 80 de Perseide pe oră, rata va fi undeva între 150 și 200 pe oră!” – explică Bill Cooke.
Pământul traversează Perseidele în perioada 17 iulie – 24 august, dar punctul culminant se produce în noaptea de 12 spre 13 august.
“Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, între ore 15 și 18:30, ora României. Este clar că din România nu se vede maximul (fiind zi în intervalul acela). Totuși, vom putea observa panta ascendentă și pe cea descendentă a maximului, în nopțile de 11/12 și 12/13 august” (Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”)
Avem, deci, două nopţi de festival printre stele, meteoriţi. Nu prindem chiar scena principală, dar evenimentul rămâne spectaculos și mult mai bogat în acest an.
Cine locuiește în oraș, își poate programa o mică escapadă în natură, departe de luminile și poluarea acestuia (pentru vizibilitate).
La festival, recomandăm o ţinută mai groasă, pentru că nopţile de august sunt destul de răcoroase și nu ar fi comod să vă tremure privirea de frig.

Ceva pe care să staţi întinși iarăși prinde bine, pentru că gătul are și el limitele lui. Iar dacă vreţi să vedeţi cât mai mulţi meteori, ţineţi privirea aţintită spre cer cel puţin o oră, cu pauze de dezmorţire.

Spectacolul poate fi privit cu ochiul liber, deci nu depindem de aparate speciale observa cerul.
Amatorii de fotografie ar putea lua cu ei aparatul (și un trepied, eventual), pentru câteva amintiri cu expunere lungă, numai bune de păstrat la vedere
Surse foto: space.com