DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE… SAU LA PRIMUL IMPULS NERVOS

Cine spune că s-a îndrăgostit la prima vedere sau fără să vrea, nu minte. Ne putem îndrăgosti în cele mai neașteptate momente, de persoane pe care le vedem pentru prima dată, când plimbăm câinele sau mergem la sală, de exemplu.
Și nu depinde de noi, ci de creierul nostru, care se joacă de-a Cupidon, Dragobete și Valentin la un loc.
Mecanismul e simplu, efectele sunt complexe. Ochii văd și transmit, creierul primește și interpretează… ce vrea el! Compară informaţia primită cu cea pe care o are deja și decide dacă ne îndrăgostim sau nu.
Dacă ideile "se pupă", ne trezim gata îndrăgostiţi, iar “simptomele” se manifestă pe loc. Creierul provoacă diverse reacţii în organismul nostru, în același timp, de parcă ar da semnalul de alarmă. Iar unele sunt vizibile cu ochiul liber, putând fi observate la nivelul pielii și al ochilor, de exemplu.
Ce este, de fapt,
"frumos" pentru tine?
Asa cum spuneam, atunci când avem o experienţă nouă, atunci când cunoaștem pe cineva, să spunem, creierul nostru raportează informaţia proaspătă la amintirile înmagazinate, la experienţele anterioare, fiecare dintre ele având atribuite mai multe sentimente. Așadar, fiecare percepe lucrurile ușor diferit, fiecare vede cu alţi ochi! Din aceasta cauză avem anumite preferinţe și urmărim anumite tipare, "cu părul blond și ochi albaștri", de exemplu.
Fiecare dintre noi are o altă definiţie a frumosului, datorată creierului nostru. Ce bine că suntem atât de diferiţi!
Pe de altă parte, ne îndrăgostim de ceea ce suntem, de ceea ce gândim, de ceea ce am văzut și ne-a plăcut. Când “privești cu ochi buni” pe cineva, privești de fapt în creierul tău, asupra unor coduri de etică pe care ţi le-ai implementat de-a lungul timpului și asupra unor imagini pe care le-ai atribuit frumosului.
De multe ori, atunci când suntem îndrăgostiţi, cei din jurul nostru ne spun că suntem cu capul în nori. Și noi ne simţim mai fericiţi, mai distrași, mai neatenţi la lucrurile serioase, fixe din viaţa de zi cu zi.
Acest lucru a fost demonstrat știinţific și iată că un profesor de la Universitatea din Queensland, Jack Pettigrew, aduce lumina în ochii noștri.

Acesta ne explică ce înseamnă termenul de “rivalitate binoculară”, astfel aflăm că fiecare ochi în parte trimite imaginea pe care o surprinde către o parte diferită a creierului – care shimbă în mod constant atenţia între cele două “rame” captate de ochi (situaţie pe care mizează, apropo, iluzioniștii).
În timpul studiului asupra acestui fenomen (rivalitate binoculară), unul dintre participanţi a început să râdă la una din glumele profesorului. Astfel, acesta și-a dat seama că în timp ce savura gluma și râdea, rivalitatea binoculară a încetat, dar nu din cauza mișcării provocate de râs, ci datorită sentimentului de veselie care precede hohotele.

Următoarea dată când omiţi ceva, nu te mai gândi că ai ochii obosiţi, gândește-te că poate ești îndrăgostit și vesel!
Să privim situaţia
și din exterior...
Ochiul captează pentru noi absolut tot ce se află în raza vizuală. Ei sunt “aliatul” nostru cel mai bun. Dar ce ne facem atunci când duc informaţii în exterior?
Pentru că nu numai gura poate vorbi fără noi, și ochii au acest obicei într-un fel “trădător” – pentru că ne poate da de gol în faţa celor mai atenţi la detalii, altfel “complice” - pentru că transmite mesaje subtile de simpatie, preferinţe, plăcere, care pot conecta.
Când pupilele se dilată...
Atunci când cineva este îndrăgostit de tine, atunci când simte emoţii puternice faţă de tine, pupilele i se dilată, e un lucru bine cunoscut și demonstrat, de altfel. Ochii tăi captează asta, te bucuri și pupilele tale se dilată și ele la rândul lor. E ca un mesaj, o comunicare între ochii celor doi îndrăgostiţi, de pacă și privirile sunt îndrăgostite de ele.
... Pleopele se activează.
Din cauza dilatării pupilelor, o cantitate mai mare de lumină este receptată de ochi, fapt care ne face să clipim mai des, iar atunci când clipim, ochii ni se umezesc și așa ajungem la scânteia din ochii îndrăgostiţilor. Atât de multe lucruri se întâmplă cu ochii noștri atunci când suntem îndrăgostiţi, în doar câteva secunde!
Chiar și sprâncenele
pot complota la această poveste.
Experţii în limbajul trupului susţin că ridicarea sprâncenelor la vederea unei persoane dragi este un lucru adesea întâlnit. Are loc în jumătate de secundă, iar dacă interlocutorul tău te place, și el își va arcui sprâncenele. Este un fapt pe care puţină lume îl observă, având în vedere rapiditatea cu care este înfăptuit. Dacă vrei ca semnul tău să fie sesizat, așteaptă contactul vizual, apoi arcuiește sprancenele.
Așa că limpezește-ţi mintea și privește în jur, lumea poate fi atât de frumoasă!
Iar direcţia privirii
ne dezvăluie natura atracţiei
Potrivit studiilor efectuate la Universitate din Chicago, Stephanie Cacioppo ne relatează că dacă privirea este focalizată pe faţa unei persoane, poate fi vorba despre dragoste, iar atunci când corpul unei persoane este cel pe care îl studiem, este vorba despre atracţie fizică.
Și fii cu ochii în patru, dacă îţi dorești o dragoste la prima vedere! Nu lăsa ocazia să treacă pe lângă tine!