DIN APROAPE ÎN DEPĂRTARE

Așa cum ne limpezim mintea în natură sau pur și simplu în aer liber, la fel ne limpezim și vederea.
Studiile spun că prea puţin timp petrecut în aer liber și prea mult în spaţii închise, cu ochii pe diverse obiecte (unele fiind surse de lumină artificială) aflate la distanţe mici ne afectează vederea “de distanţă” – crescând șansele de miopie.
Când suntem în spaţii închise și stăm cu ochii pe diverse obiecte din proximitatea noastră, folosim din plin “vederea de aproape”.
Când suntem în spaţii deschise și privim ce ne înconjoară sub lumina naturală a soarelui, folosim din plin “vederea de distanţă”.
Când o folosim prea mult pe una și prea puţin pe cealaltă, aceasta din urmă poate avea de suferit – mediul și diverse contexte influenţând și ele într-o măsură sau alta acest fenomen.
Peste 25% din populaţia planetei e mioapă, iar studiile spun că până în 2050 procentul ar ajunge la 50%
Miopia este un defect al vederii care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanță mai mare. Persoanele cu miopie (dioptrii “cu minus”) pot distinge obiectele situate mai aproape, vederea pierzându-și din acurateţe la distanţă.
Timpul prelungit petrecut în interior ne predispune deteriorării vederii “la distanţă”, iar specialiștii menţionează mulţi posibili factori “contribuabili”, printre care:
monitoare, televizoare, telefoane, tablete, cărţi, agende și alte obiecte privite de aproape, de multe ori la lumină artificială…
Mulţi dintre noi petrec multe ore cu “vederea de aproape” concentrată pe astfel de detalii și în astfel de contexte… Sau “fac cu mâna lor” diverse obiecte pe care le privesc cu orele tot “de aproape”… De altfel, încă de mici am stat mult la școală, în sălile de clasă și ne-am făcut temele ore întregi în fiecare zi.
Ca și noi, ochii noștri au nevoie să fie cel puţin 2 ore pe zi undeva AFARĂ.
Au nevoie să privească spaţii deschise sub lumina naturală a soarelui. Altfel, “vederea la distanţă” poate avea suferit iar noi putem avea nevoie de ochelari.
Aceste ore pot fi și “adunate” pe parcursul zilei. Pauzele de lucru sunt recomandate din oră în oră, timp în care ne putem lua ochii de pe ce facem și putem relaxa vederea măcar pe fereastră pentru 5-10 minute. O plimbare pe jos, un mic stop în parc sunt absolut necesare vederii.
Becurile, ecranele – deci sursele de lumină artificială solicită vederea, fotooxidează, încordează ochii și îi obosesc prin suprasolicitare.
Dacă despre impactul monitoarelor și cum să ne protejăm ochii am vorbit, ne mai rămâne să aflăm ce efecte au becurile asupra ochilor noștri și cum ne putem proteja vederea când le alegem și când le poziţionăm în spaţiile noastre.
Până atunci, să reţinem că este important pentru sănătatea noastră – inclusiv pentru vedere – să petrecem mai mult timp AFARĂ. Suntem zilnic “înghesuiţi” la școală, la lucru, în casă – deci este absolut esenţial să “lărgim orizonturile” în fiecare zi, cu fiecare ocazie.