CULORI DE TOAMNĂ

Cum bine spunea Albert Camus...
“Toamna este o a doua primăvară, când fiecare frunză e o floare”
Toamna are un stil foarte creativ de a ne pregăti pentru schimbarea de sezon, iar ochii noștri joacă un rol foarte important în acest proces. Percepţia culorilor la nivelul retinei îi ajută să-i transmită (prin nervul optic) creierului mesaje luminoase ale căror interpretări ne pot influenţa strea de spirit și, cred unii, chiar starea de sănătate.
De câte ori nu ne-am găsit relaxarea și energia într-un parc pastelat de la galben sau portocaliu până la roșu sau violet? Deși culorile încălzesc sau răcesc atmosfera de la prima vedere (roșu, galben sau oranj sunt considerate culori energice, în vreme ce albastrul, verdele sau nuanţele de violet par să domolească), interpretarea acestor semnale luminoase poate suferi multe diferenţe culturale. De exemplu, dacă o lumină albastră-verde pare liniștită, un turquaz aprins este adesea asociat cu apa oceanului în zonele tropicale, cu vacanţe și zile lungi de vară...
Pastelul frunzelor este cu adevărat contrastant, iar “constrastul vizual ne captează atenţia încă de la vârste fragede"
- explică Jason Brunt, Ph.D la Universitatea Biola, California.
Urmărind impactul culorilor percepute de ochii noștri, cercetătorii prezintă mai multe puncte de vedere ale fenomenului, iar în ceea ce privește impactul asupra activităţii cognitive, specialiștii au identificat importanţa contrastelor în interpretarea mesajelor luminoase.
“Contrastele puternice, saturaţia și luminozitatea sunt percepute super entuziasmant, iar toamna ni le oferă din plin, mai ales după o perioadă verde “uniformă” de câteva luni”.
Culorile sunt folosite în diverse terapii, pentru a îndepărta stresul, ajutând astfel orgnismul să se recupereze, limpezește gândurile și chiar motivează, aducând o atitudine pozitivă și constructivă.
Rușul
Atrage rapid privirea și atenţia noastră și, deși semnificaţiile culorii pot varia de la iubire la ură, de exemplu, acesta a fost sociat cu intensificarea simţurilor și creșterea presiunii sangvine. În opoziţie, cerul abastru are un efect calmant.
Galbeul inspiră optimism, stimulând sistemul nervos. Asocierea cu soarele aduce interpretări fericite, amuzante, plăcute.

Oranjul pare să stârnească nu doar apetitul pentru mâncare, ci și pofta de viaţă în general.

Iar purpuriul este relaxant, având chiar o detașare nobilă (conform intepretărilor culturale).
Ca și florile, frunzele de toamnă ne prind bine nu doar la plimbare, fiind tare bune la casa sau la biroul omului - atâta vreme cât rămân în câmpul nostru vizual, impactul benefic continuă. Deci să le aranjăm în buchete, coroniţe, ghirlande și diverse alte forme de decor și să rămânem cu ochii pe ele.