CU OCHII PE FRUNZE

După o iarnă lungă, abia așteptăm să vedem mai mult verde. Până când frunzele copacilor încep să ne hrănească privirea cu cele mai plăcute peisaje, alte frunze ne hrănesc deja vederea la propriu.
Spanac, salată verde, untișor, leurdă, pătrunjel, mărar, leuștean, rucola și diverse alte frunze ne asezonează reţetele sau chiar sunt de bază pentru salate, zemuri și alte feluri gătite pe aragaz, la aburi sau în cuptor.
Energia luminoasă neabsorbită de frunze prin clorofilă este captată de un alt pigment, GALBEN - care se regăsește și în ochii noștri: LUTEINA!
Lumina pătrunde până în camera din spate a ochilor noștri – retina, acolo unde este captată de celule receptoare localizate în “pata galbenă”. Depigmentarea acestei pete galbene poate duce în timp la alterarea calităţii vizuale centrale (degenerescenţă maculară).
În drumul ei pâna la retină, lumina parcurge întreg traseul ochiului, iar trecerea prin cristalin poate opaciza în timp lentila ochiului - obstucţionarea luminii afectând calitatea vederii (cataractă).
E sezonul frunzelor!
Pigment galben întâlnit în fuctele sau legumele galbene, portocalii sau în frunzele verzi, luteina este un puternic antioxidant sintetizat de ochii noștri (pe cale alimentară) la nivelul retinei, în pata galbenă – ajutând celulele fotorecptoare să facă faţă expunerii la razele de lumină UVA/UVB.
Cristalinul se opacizează, retina se depigmentează – acestea sunt considerate a fi “preţul vârstei”... Dar este chiar așa, când natura ne oferă resurse nelimitate din ce le trebuie ochilor noștri?
Imediat după el vine sezonul fructelor și al legumelor multicolore, iar pigmenţii antioxidanţi precum luteina sunt în toate și ochii noștri poftesc la fiecare dintre ei. Să le facem pe plac!