CU OCHII PE DULCIURI SĂNĂTOASE

Iarna este mai dificil să ne satisfacem pofta de dulce (totuși putem apela la câteva fructe uscate), dar vara dăm cu ochii de dulciuri sănătoase la tot pasul – în toate culorile, formele și dimensiunile… Și cu toţi antioxidanţii posibili, proveniţii din surse de vitamine, minerale sau pigmenţi naturali.
Știaţi că o dietă bogată în zahăr poate afecta negativ inclusiv sănătatea ochilor?
Zaharurile sunt carbohidraţi simpli, ușor absorbiţi de organism. În timp ce carbohidraţii simpli pot fi găsiţi în mod natural în alimente cum ar fi fructele și legumele, ele includ, de asemenea, zaharurile care sunt adăugate la alimentele procesate și utilizate în produsele de cofetărie și dulciuri.
Alimentele cu zahăr adăugat nu au nutrienţi esenţiali și sunt mai rapid utilizaţi de organism.
De exemplu, dacă o portocală conţine fibre, vitamine și minerale, împreună cu dulceaţa pentru o gustare satisfăcătoare care ne poate sătura, o mână de bomboane cu aromă de portocale nu oferă nimic altceva decât calorii goale fără nutriţie care sunt digerate rapid și nu contribuie la un sentiment de saţietate.
Cercetările recente au arătat cum este consumul de zahăr legat de o serie de condiţii grave de sănătate a ochilor.
Rezultatele obţinute în studiul privind bolile oculare pe scară largă (AREDS) indică faptul că cei cu risc de Degenerescenţă maculară asociată vârstei (AMD) pot beneficia de reducerea la minimum a zaharurilor adăugate și a carbohidraţilor rafinaţi în dietele lor, pentru a reduce riscul și progresul.
Cataracta a fost, de asemenea, asociată cu consumul excesiv de carbohidraţi simpli. Studiile sugerează că concentraţia crescută de zahăr în lentila ochiului poate duce la deteriorarea proteinelor și aglomerarea care contribuie la formarea cataractei.
Pentru pacienţii cu sindromul de ochi uscaţi, consumul de zaharuri simple sau carbohidraţi s-a dovedit a agrava simptomatologia – presupunându-se că o cantitate prea mai mare de glucoză ajunsă la nivelul ochiului impiedică în mod direct capacitatea acestuia de a utiliza corespunzător energia furnizată (de glucoză).
Atât cataracta cât și ochiul uscat sunt asociate la rate mult mai mari cu persoanele care suferă de diabet în comparaţie cu populaţia generală.
Deși dezvoltarea diabetului de tip 2 este mult mai complexă decât pur și simplu consumând prea mult zahăr și carbohidraţi simpli, există o corelaţie.

Mai mult de jumătate dintre pacienţii cu diabet zaharat au raportat simptome de ochi uscaţi sau sunt diagnosticaţi cu ochi uscaţi.

În plus, ratele de cataractă sunt mult mai mari la persoanele cu diabet zaharat.
Ochii poftesc la deserturi inspirate…
Fructe proaspete, îngheţate de fructe, fructe coapte (toamna - mere sau dovleac), tarte cu fructe, sucuri naturale… Reţetele sunt nelimitate, ingredientele sunt peste tot deja (în plină vară)…