CU OCHII PE BECURI

De ce ţinem cont atunci când alegem becurile pentru acasă? Este firesc și lăudabil să ne orientăm spre becuri cât mai eco (consum mai mic, impact mai redus asupra mediului), dar la fel de firesc este să ne gândim și la confortul ochilor noștri.
Datorită eficienţei sale energetice, lumina flurescentă a ajuns în tot mai multe case, școli, clădiri de birouri.
Sistemul fluorescent emite radiaţii luminoase apropiate de lumina naturală, nu încălzeşte, este econom, dar specialiștii spun că pentru ochii noștri nu ar fi deloc eficient, pentru că expunerea prelungită la lumină “rece”, “de un alb strălucitor” poate influenţa direct sănătatea vederii.
În exces, radiaţiile din lumina ultravioletă emisă de becurile sau
de neoanele flurescente pot ajunge la fel de periculoase, dacă nu chiar mai periculoase decât razele soarelui. De exemplu, fotooxidarea cristalinului (lentila ochiului) obstrucţionează în timp accesul luminii, ducând la apariţia cataractei.
1. BECURI
FLUORESCENTE
Emit o lumină ușor albăstruie, împreună cu cantități mari de radiații UV, fiind adesea folosite în școli sau birouri, dar și acasă. Specialiștii recomandă să le evităm sau măcar să nu renunţăm la toate becurile incandescente din casele noastre, în favoarea acestora.
2. BECURI
INCANDESCENTE
Lumina incandescentă produce radiaţii cu lungimi de undă în zona culorii galbene, mai bine percepută de organul vizual. Chiar dacă aceste becuri nu sunt eficiente pentru mediu (consumă mult, încălzesc), specialiștii ne recomandă să nu renunţăm la toate, cea mai potrivită metodă fiind “iluminarea mixtă” – becuri flueorescente, incadescente și LED.
3. BECURI
CU LED
În timp ce becurile flueorescente emit în general lumină rece, de un alb albăstrui (cu excepţia unor modele mai noi, cu un alt tip de strat de fosfor, care emit o lumină mai caldă), LED-urile emit o gamă largă de tonuri de culoare, fiind ușor de adaptat contextelor/nevoilor.
Iluminatul artificial poate fi uniformizat...
... prin utilizarea unor corpuri care emit lumină difuză sau prin repartizarea bine gândită a tuturor corpurilor de iluminat existente în locuinţele noastre.
Corpurile de iluminat sunt de trei feluri: dau lumină directă, difuză sau reflectă.
Cele mai igienice sunt corpurile cu lumină difuză şi reflectată.
A
Corpurile de iluminat cu lumină directă pot orienta 90% din lumină în jos, creând umbre pronunţate.

B.
Corpurile de iluminat cu lumină reflectată orientează lumina spre tavan.

C.
Corpurile de iluminat cu lumină difuză împrăştie uniform fluxul luminos în toate părţile.
Iluminatul artificial poate fi
general, local şi combinat.
A.
Iluminatul local se creează prin amplasarea corpului de iluminat direct deasupra suprafeţei de lucru. Dar are dezavantajul contrastelor mari dintre gradul de iluminare a locului de muncă şi a sectoarelor vecine.

B.
Iluminatul general se creează prin repartizarea uniformă a corpurilor de iluminat de acelaşi tip şi aceeaşi putere prin întreaga încăpere.
Când se cere lumină mai puternică, iluminatul general nu e rentabil.
În asemenea cazuri se aplică iluminatul combinat, adică aceeaşi încăpere sunt folosite ambele sisteme de iluminare.
Ochii sunt adesea suprasolicitaţi în faţa monitoarelor, petrecem mult timp în spaţii închise – și privim obiecte apropiate ore întregi în fiecare zi, iar ochii se simt oricum obosiţi după o zi lungă de lucru, de studiu etc… Dacă le-am asigura un minim de confort prin felul în care ne luminăm încăperile, am face o mare diferenţă. pentru că impactul becurilor este important de luat în considerare.