CU OCHII ÎNCHIȘI

Spectacolul
de dinainte
de culcare
Un show pe care-l vedem doar noi, cu ochii închiși, înainte să adormim – acţiunea petrecându-se în spatele pleoapelor.
Culori nebune, forme diverse, “pete ciudate”. De unde vin? Specialiștii le numesc “fosfene” și cred că lumina poate juca un rol. Dar care lumină, dacă în camera este întuneric și ochii sunt închiși?
Exact așa cum licuricii sau anumite creaturi marine de adâncime pot străluci în bezna nopţii, la fel și celulele din ochii noștri emit biofotoni sau particule ușoare produse biologic. Deci uneori lumina vine și din interiorul ochilor noștri, nu doar din exterior.
“Vedem lumina biofotonică din ochii noștri exact așa cum putem vedea fotonii de lumină exterioară”
- explică István Bókkon - neurolog în cadrul Institutului de Cercetare Vizuală din Lowell, Massachusetts.
Atomii din ochii noștri absorb și emit în mod constant particule minuscule de lumină - acest schimb de fotoni este doar o parte a funcţiei celulare normale. Dar ochii noștri nu pot face diferenţa dintre fotonii de lumină exterioară și biofotonii emiși de către proprii atomi. Deci nervul optic – responsabil cu transmiterea impulsurilor nervoase către creier (pentru interpretarea imaginii) - își face treaba cum știe el mai bine și “duce mai departe mesajul”, lăsând creierul să decidă dacă imaginnile sunt reale sau sunt simple fosfene.
Ochii noștri produc de fapt, mult mai mulţi biofotonii decât fosfenele pe care ajungem să le vedem cu pleopele „lăsate”, dar ei sunt în cea mai mare parte absorbiţi la nivel local. Aproape toţi biofotonii „vizibili” sunt cei emiși și absorbiţi de atomii retinei – camera din spatele aparatului vizual, responsabilă cu detectarea luminii.
În interiorul retinei, milioane de celule fotoreceptoare – conurile și bastonașele – colectează și convertesc lumina în semnale electrice care traversează nervul optic până ajung în cortexul vizual - zonă în care creierul reconstituie imaginea folosind informaţia primită de la ochi. Iar atunci când aceste imagini sunt reconstituite, creierul își dă seama dacă imaginile sunt reale sau nu.
Dar studiile spun că aceste informaţii luminoase nu provin doar din retină, ci și din alte zone ale aparatului vizual.
Iar în funcţie de zona din care provin fosfenele, acestea pot căpăta diverse forme, modele și culori.
Diferiţi atomi și molecule emit fotoni de diverse lungimi de undă de lumină – motiv pentru care vedem culori variate. Diferiţi atomi și molecule emit fotoni de diverse lungimi de undă de lumină – motiv pentru care vedem culori variate. De asemenea, cercetătorii au mai observat că diverse zone ale cortexului vizual creează forme și fosfene specifice. De asemenea, cercetătorii au mai observat că diverse zone ale cortexului vizual creează forme și fosfene specifice.
Momentan știm ce vedem înainte să adormim, dar “în spatele pleoapelor” se mai întâmplă multe, în diverse alte contexte și din diverse alte motive – în primul și în primul rând pentru că aparatul vizual nu se oprește pur și simplu odată cu “lăsarea" pleopelor.