COPIII VĂD LUMEA CU ALŢI OCHI

"Nu e de mirare că nu pot privi un nor fără să vadă un căţel sau un iepure; copiii văd lumea diferit faţă de adulţi. Percepţiile lor sunt variabile."
Un studiu condus de Jim Stone la Universitatea din Shefflield spune că abilitatea copiilor de a distinge imaginile neclare convexe de cele concave nu este una ereditară, aceasta începând să se "antreneze" în jurul vârstei 13 ani, când percepţia vizuală se maturizează.

Spre deosebire de copii, adulţii folosesc sursa care luminează planul superior. Jim Stone este de părere că oamenii încep să perceapă lumina care vine din plan superior în jurul vârstei de 21 de ani, “maturizarea” începând nu mai devreme de al treisprezecelea an al vieţii.
Participanţii la studiu (cu vârste de la 4 la 10 ani) au categorisit zece imagini care ilustrau forme convexe ori concave. Răspunsul corect avea să fie influenţat de o sursă de lumină aflată deasupra obiectului. Corectitudinea răspunsului a mai fost influenţată de vârstă, scorul înregistrat fiind tot mai bun cu fiecare an în plus.