CHIMIA E FRUMOASĂ (LA PROPIU)

Suntem înconjuraţi de multe realităţi pe care nu le vedem cu ochiul liber, iar tehnologia umple acest gol de la un an la altul. Evoluţia mașinăriilor a ajuns să ne arate lumi pe care nici nu credeam că le-am putea “vizita” vreodată, iar de-a lungul timpului am tot adunat exemple.
Dar ce spuneţi de acest proiect – care la rândul lui spune că Știinţa e Frumoasă și o demonstrează, arătându-ne chimia pe care până acum am fost obișnuiţi să o “privim” altfel?
Reacţiile chimice sunt peste tot, dar nu se lasă văzute în toată splendoarea lor, sau cel puţin nu cu ochiul liber…

Din contră, pentru a se bucura de frumuseţea lor, ochii noștri au avut nevoie de un întreg “arsenal” de echipamente precum: microscoape de înaltă rezoluţie, camere de termografie în infraroșu, camere de mare viteză, ultra HD și 4K… tehnologii destul de dificil / costisitor de pus la un loc - deci cu atât mai mult ne bucurăm să vedem că proiectele de cercetare primesc resursele necesare unor astfel de rezultate.
Cum arată varza roșie în acid clorhidric (pe care îl avem și în stomac)? Sau în soda caustică? Sau poate vrea cineva să vadă cu ochii lui frumuseţea azotitului de argint în sare (clorură de sodiu) => clorură de argint (în precipitat) + azotit de sodiu… Sau clorură de bariu + sulfat de potasiu => sulfat de bariu + clorură de potasiu… Dar decât să le citim, mai bine le privim… Diferenţa e uriașă...
Știinţa e frumoasă, iar proiectul “The Beauty of Science” o demonstrează încă din 2014.
Atunci a început și de atunci nu s-a mai oprit, continuând o serie de toată frumuseţea – care documentează reacţiile chimice din jurul nostru și ni le dezvăluie așa cum nu le-am mai văzut până acum (dar cum pot fi văzute la un moment dat în școli, de exemplu).
Unul dintre VIDEO-urile proiectului, “Black and White” a ajuns în Top Ten-ul National Geographic Short Film Showcase...

Transformările prin care trec argintul și plumbul în acest material sunt impresionante.
O altă filmare “aruncă un ochi” într-o picătură de apă, în care distinge componente precum clorura de sodiu, sulfatul de sodiu, clorura de amoniu în forme pe care tuturor ne-ar fi plăcut să le vedem la școală…

Dar nici acum nu e prea târziu...
Seria Envisioning Chemistry a aceluiași proiect duce “nebunia” mai departe, oricine având posibilitatea să vizioneze(!) diverse reacţii în funcţie de propriile interese – în toamna acestui acestui an 92017) urmând să livreze conţinut pentru 8 categorii principale – care acoperă reacţii chimice “de zi cu zi”, magia culorilor acide și reacţii de bază, precum și electrochimie sau thermochimie.
Acest proiect are speranţa să-i îndrăgostească pe studenţi de chimie...
Dar cel mai mare avantaj este accesibilitatea la scară largă, oricare dintre noi având ocazia să vadă cu ochii lor reacţii chimice pe care poate în școală s-au străduit să le înţeleagă, chiar să le vizualizeze.
Viitorul se vede bine din prisma tehnologiei. Fiecare an aduce noi perspective asupra lumii înconjurătoare, arătându-ne universuri / lumi pe care nici nu am avea cum să le percepem “de unii singuri”.