CÂND ZĂPADA ARDE

Vremea rea nu se vede prea bine prin ochii noștri - norii, vântul și frigul contrbuie la o imagine destul de dezolantă și chiar agresivă.
Dar când norii trec, razele UV (oricum prezente) sunt și mai puternice - animează peisajul, dar continuă să agreseze ochii admiratorilor din ce în ce mai mult…
Mai ales când e zăpadă, care reflectă până la 80% din lumina venită direct de la soare.
FOTO-
KERATITA
La fel cum pielea riscă să fie arsă de soare dacă nu e protejată, și suprafaţa ochiului (corneea)
poate suferi arsuri, mai ales
în timpul iernii.
În asemenea condiţii (extreme) de luminozitate, nu doar celulele foto-receptoare ale retinei sunt suprasolicitate. Acestea absorb doar cantitatea de lumină deja filtrată, corneea fiind “prima linie” - de ea trece toată lumina pe care diafragma ochiului (irisul) trebuie s-o "regleze”.
Ori, când se întâlnesc, soarele și zăpada strălucitoare cresc șansele corneei de a simţi agresivitatea condiţiilor de mediu, aceasta putând fi pur și simplu “arsă de soare”, pentru a resimţi ulterior simptomatologia fotokeratinitei – afecţiune de moment, care aduce repercursiunile după câteva ore de la expunere și care “trece” după câteva zile.
Poate fi dureroasă, afectând stratul subţire al corneei (dar și al conjuctivei), care se inflamează pentru câteva ore, fără a produce daune pe termen (mai) lung (de câteva zile).
Orbirea totală “de moment” este însă o formă extremă a fotokeratitei, simptomatologia fiind de exemplu, cunoscută alpiniștilor (adesea nevoiţi să abandoneze trasee de iarnă din cauza ei).

Când celulele externe ale globului ocular sunt ‘distruse” de lumina puternică, orbirea temporară poate fi inevitabilă și dureroasă (eliminarea celulelor moarte nu este o plăcere pentru ochii noștri).

Noroc că aceste celule sunt înlocuite de unele noi destul de rapid, astfel încât vederea poate fi recăpătată în doar câteva zile.
SIMPTOME
La fel ca și în cazul arsurilor solare ale pielii, fotokeratita nu-și arată simptomele decât după ce dauna s-a produs - nu ne previne din timp, nu dă semne. Deci pe moment nici nu ne dăm seama ce ne așteaptă în scurtă vreme...
Corneea și conjunctiva se inflamează la câteva ore după expunerea neprotejată la radiaţiile UV, producând fotofobie și lăcrimare intensă. Simptomatologia se poate diversifica, dispărând abia după câteva zile, dacă cicatrizarea corneei nu este suficient de rapidă (corneea se regenerează cel mai repede, dar accelerarea procesului de recuperare după fotokeratită depinde de eficienţa colirelor cicatrizante corneene).
durere | iritaţie | vedere înceţoșată | senzaţie de nisip în ochi | inflamarea pleoapelor | sensibilitate la lumină puternică | dureri de cap | pupile micșorate | spasme ale pleoapelor | (în cazuri mai rare, extreme...) pierderea temporară a vederii | (sau) modificări ale culorilor.
TRATAMENT
PREVENŢIA RĂMÂNE CEL MAI EFICIENT TRATAMENT
“Echiparea” aparatului vizual cu ochelari de soare sau de protecţie este cea mai recomadată metodă pentru evitarea daunelor pe care lumina le poate cauza ochilor... Tocmai de aceea, ochelarii de soare se aleg cu grijă, dacă vrem să ne bucurăm de protecţia lor (nu toate "ofertele pieţei" aduc protecţie 100% UVA/UVB).

Dar aceasta este o soluţie de moment, ochii având nevoie de perioade de recuperare (prin alimentaţie, în primul rând și chiar suplimentarea ei, atunci când aceasta nu este suficient de “hrănitoare” pentru ochi).
VIZITA MEDICALĂ ASIGURĂ RECUPERAREA RAPIDĂ
Chiar dacă fotokeratita trece după o vreme, sfatul specialistului (oftalmolog) poate grăbi procesul de recuperare, acesta bazându-se pe o analiză clară a ochiului (deci a daunelor provocate) pe care noi nu o putem face de unii singuri.

Dincolo de întrebările pe care un oftalmolog știe să le pună pentru a înţelege nivelul de expunere, acesta examinează daunele inclusiv cu ajutorul unor picături fluerescente aplicate local.
Înţelegând gradul afecţiunii și starea de sănătate a ochiului, specialistul va propune o soluţie cât mai eficientă, astfel încât simptomatologia să treacă într-un timp
cât mai scurt.
Tratamentul poate presupune doar anumite tipare de comportament, precum evitarea zonelor luminoase și încercarea de a nu freca ochii, compresele cu apă rece, repausul...

... Sau poate fi “dublat” de administrarea lacrimilor artificiale ori a analgezicelor locale, inclusiv a picăturilor cu antibiotic, atunci când specialistul recomadă…
Ochii iubesc peisajele în care soarele încălzește nămeţii, dar tablourile în care zăpada arde sunt “scumpe la vedere” - nu pentru că sunt rare, ci pentru că ochii "plătesc taxe de vizionare”.
Ochii se pot resimţi de la o vârstă, numai efectul luminii naturale ducând la depigmentare petei galbene din retină sau la opacizarea cristalinului (lentila ochiului), de exemplu... Dacă adăugăm și restul condiţiilor de mediu plus stilul de viaţă, cu atât mai multe exemple ajung în discuţie…
Dar ochii se pot resimţi și pe loc
În cazul fotokeratitei, “taxa” se plătește câteva ore mai târziu, dar și vântul, gerul sau zăpada pot leza corneea, iar când sunt împreună, costurile se plătesc la locul întâlnirii, provocând alte afecţiuni - în special la nivelul suprafeţei ochiului (corneea)...
Să știm ce impact au asupra noastră condiţiile de mediu natural sau artificial ne ajută să ne protejăm vederea pe moment și pe termen lung. Deci să ţinem cont de ele și să facem lucrurile simple care pot preveni afecţiuni complexe.