CÂND OCHII SE ZBAT

Ochii sunt ca noi, uneori și ei se zbat din greu...
Dar în cazul lor, poate fi mai dificil să înţelegem de ce o fac...
Din cele mai vechi timpuri oamenii au găsit explicaţii bizare pentru fenomenele pe care nu le înţeleg, iar în privinţa unora, împământenirea lor a dus la convingeri de neclintit despre diverse lucruri care nu stau câtuși de puţin în puterea noastră.

Unul din aceste fenomene este "zbaterea" ochiului, care, pesemne că prevestește diverse întâmplări nefaste, sau dimpotrivă, evenimente minunate care ne așteaptă parcă după colţ și care parcă sunt cu atât mai minunate dacă știm să le citim “semnele” și să le anticipăm.

Aceste superstiţii nu au niciun fundament logic, și deși în adâncul nostru cunoaștem acest lucru, acestea continuă să fie perpetuate. De altfel, un ochi se poate “zbate” pentru că probabil și el se teme ce urmează să i se întâmple, sau dimpotrivă, probabil freamătă de nerăbdare.
Manifestarea spasmelor ochilor și pleoapelor sunt simptome foarte des întâlnite și se pot manifesta când desfășurăm o activitate ce necesită concentrarea privirii într-un singur punct, ca atunci când stăm în faţa calculatorului, dar și atunci când suntem relaxaţi.
Termenul medical pentru zbaterea ochiului este blefarospasmul iar atunci când manifestarea este cronică, aceasta se numește blefarospasm benign esenţial.
De cele mai multe ori, aceste contracţii de scurtă durată ale pleoapelor nu prezintă semne îngrijorare, fiind nedureroase însă imprevizibile. Aceste episoade pot avea loc în mai multe zile și pot avea intesităţi diferite, însă cu pauze, după care spasmele pot să nu mai apară deloc pentru perioade îndelungate.
Cauzele spasmului ocular sunt de cele mai multe ori necunoscute, totuși există o serie de explicaţii pentru acest fenomen.
Oboseala oculară
și stresul
Astenopia este ceea ce apare în urma suprasolicitării ochilor, ca atunci când stăm prea mult în faţa unor monitoare sau în faţa televizorului și putem simţi senzaţii de arsură, mâncărime sau uscăciune a ochilor.

De asemenea ea mai poate fi cauzată de o alimentaţie deficitară sau de expunerea la soare fără să ne protejăm cu ochelari, dar și de alte afecţiuni organice cum ar fi bolile hepatice.

Această oboseală oculară poate fi un punct de pornire pentru spasmul ocular, însă poate să nu fie cauza singulară.
Stresul pe termen lung și scurt, suprasolicitarea și starea generală de oboseală pot determina o serie de alte simptome asociate, cum ar fi migrenele, astenia, probleme digestive sau insomnia, spasmele oculare fiind o manifestare ce poate confirma acest tablou simptomatic.

Aceste probleme se pot influenţa reciproc, de multe ori stresul ducând la nopţi nedormite și generarea acestui lanţ simptomatic.
Carenţele nutriţionale
Pot fi sursa spasmelor musculare, în general, lipsa de diverși electroliţi care sunt responsabili pentru funcţiile contractile ale mușchilor pot provoca dezechilibre ce duc la spasme și contracţii involuntare (ca și în cazul cârceilor).

Electroliţii a căror deficienţă pot duce la aceste simptome pot fi magneziul, calciul, potasiul sau sodiul.

De aemenea, alte deficienţe nutriţionale asociate mai pot fi lipsa vitaminei D3 sau a vitaminei B12.
Alergiile
Persoanele vulnerabile la reacţii alergice pot fi mai predispuse spasmelor oculare, ca urmare a histeminelor eliberate în ţesuturile pleoapelor atunci când se freacă la ochi. Acestea pot cauza spasmele oculare, un remediu natural cu proprietăţi antihistaminice fiind aportul de vitamina C sau de quercitina, un antioxidant puternic din clasa bioflavonoidelor care poate fi găsit în pigmenţii unor plante, proprietăţile sale antiinflamatoare reducând manifestările reacţiilor alergice.
Sindromul de ochi uscat
O afecţiune comună în special la persoanele cu vârste înaintate, ea poate fi asociată și consumului de alcool și cofeină dar și cu oboseala oculară, purtarea lentilelor de contact sau ca urmare a diverselor medicaţii ce cuprind antidepresive sau antihistaminice. La rândul său, sindromul de ochi uscat poate cauza spasmele oculare.
Alcoolul și cofeina
Aceste substanţe consumate separat dar și împreună pot crește riscul de apariţie al spasmului ocular.

Acest lucru se poate confirma și dacă observăm că incidenţa sa este mai crescută în urma consumului de alcool sau de băuturi ce conţin cofeină.
Alte cauze pot fi extenuarea fizică, lipsa somnului, iritaţia ochilor, ameţeala, expunerea la diverși factori poluanţi, cum ar fi fumul de ţigară sau alţi factori de mediu dar și fotofobia. În cazul blefarospasmului benign esenţial, manifestările acestuia pot fi accentuate și de conjunctivită sau blefarită.
În cazuri excepţionale
... Există alte complicaţii ce pot fi asociate cu spasmele oculare constante.
Acestea pot fi de multe ori un semn de îngrijorare ce poate indica o afecţiune neurologică la nivelul nervilor sau al creierului, cu atât mai mult dacă acestea sunt însoţite de alte activităţi motorii necontrolate sau de spasme involuntare la nivelul feţei.
Boala Parkinson
Frecvent asociată cu spasmele oculare, acestea fiind și un semn timpuriu de debut al bolii.
Distonia
Este o disfuncţie motorie ce cauzează contracţii musculare involuntare, acestea incluzând și spasmele oculare. Persoanele cu distonie pot manifesta tremor, mișcări de torsiune ale extremităţilor sau posturi contorsionate ale corpului, acestea putând fi prezente în întregimea lui sau doar parţial.
Scleroza multiplă
Este o boală ce afectează sistemul nervos central și se manifestă și prin senzaţii de furnicături și slăbiciune musculară, aceste simptome putând fi exprimate la nivel ocular prin spasme.
Distonia cervicală
Sau torticolis spasmodic, este o afecţiune ce cauzează contracţii involuntare ale mușchilor gâtului sau ale capului, putând avea ca urmare și spasmele oculare.
Paralizia Bell
Este un tip de paralizie ce se manifestă prin slăbiciunea mușchilor de la nivelul unei jumătaţi ale feţei, ducând la un aspect flasc și căzut pe partea afectată, spasmele musculare fiind adesea asociate acestei afecţiuni.
Fiind aparent o afecţiune trecătoare și minoră, spasmul ocular poate fi asociat și cu alte complicaţii, în special de ordin neurologic.
În cazul în care simptomele nu dispar după o perioadă de timp, este important să luăm în considerare consultul de specialitate, mai ales dacă acestea se prelungesc pe intervalul mai multor săptămâni sau dacă una din pleoape se inchide complet după fiecare spasm, iar deschiderea ochiului se face cu dificultate; de asemenea, dacă spasmul ocular este însoţit de spasme în alte regiuni ale feţei, sau dacă există inflamaţie la nivelul pleoapei sau al ochiului.