BREAKING NEWS GALACTIC: MAREA ADUNARE PLANETARĂ

Cinci planete se întâlnesc deasupra privirilor noastre
în perioada 20 ianuarie – 20 februarie 2016.
Când suntem în oraș, nu vedem prea multe stele pe cer. Luminile sau poluarea le ascund de ochii noștri. Dar când ajungem mai aproape de natură, deasupra beznei răsare puzderia de stele – la care ne uităm știind că multe sunt planete (din sistemul nostru solar sau de la distanţe atât de mari încât nici nu putem garanta că mai sunt acolo).
Telefoanele inteligente ne pun la dispoziţie câteva aplicaţii care scanează cerul pentru noi, iar atunci ne e mai clar la ce ne uităm.
Printre acestea se numără Star Chart, Night Sky Lite, NASA App, SkyView Free, GoSkyWatch Planetarium – valabile pentru ambele sisteme de operare Android și iOS.
Însă din noaptea de 20 spre 21 ianurie și până pe 20 februarie (2016) va fi mai ușor să recunoaștem 5 planete din sistemul nostru solar - pentru că le vom vedea pe toate deoadată, la o întâlnire pe care nu au mai avut-o de un deceniu (mai exact 15 decembrie 2004 - 15 ianuarie 2005).
Și, ca să fie și mai spectaculos, luna va vizita și ea această “petrecere” în perioada 27 ianuarie – 6 februarie.
Dar cine sunt cele 5 vedete? Sunt așa numitele “planete strălucitoare” care pot fi văzute cu ochiul liber de pe planeta noastră. Vi le prezentăm în ordinea ridicării lor pe boltă:
Jupiter, Marte, Saturn, Venus (cea mai strălucitoare dintre toate)
și Mercur.
Ascensiunea lor pe bolta cerească va fi variată de la o zi la alta, bineînţeles, în funcţie de localizarea noastră pe planetă (punctul din care le privim).
Când le putem vedea în toată spledoarea lor?
Adunarea generală începe după miezul nopţii, dar cel mai bine poate fi văzută “cu noaptea în cap”, nu cu mult înaintea zorilor. Deci cine se trezește foarte-foarte de dimineaţă sau se culcă foarte-foarte târziu, poate trage cu ochiul.
Altfel, mai avem o șansă în vară, tot anul acesta, în perioada 13-19 august când cele cinci se vor mai aproapia o dată, Mercur și Jupiter rămânând totuși mai “izolate” atunci.
surse foto:
1. nasa.gov
2. Alan Duffy (via poredpanda.com)