BENEFICIILE DOVLEACULUI

Culoarea lui ne atrage şi bine ne face....
Ochii poftesc adesea la culori, iar oranjul nu este degeaba pe lista lor de preferinţe, acesta indicând, în general, surse de luteină şi zeaxantină – pigmenţii naturali antioxidanţi prezenţi şi în “rezervorul retinei” (macula lutea sau “pata galbenă), oferind protecţie celulelor fotoreceptoare împotriva radiaţiilor UV ce pătrund în retină.
Deşi “rezervele” de care dispun ochii noştri sunt epuizabile în timp, din fericire acestea pot fi “suplimentate” pe cale alimentară, consumând alimente bogate în luteină şi zeaxantină. Totuşi, nu asta a fost calea pe cale omul s-a apropiat de aceste fructe uriaşe sau de diverse dimensiuni (chiar şi cele mai micuţe), răsărite direct în câmp.
Seminţele lui vin de departe…
Originari Americii de Nord, dovlecii sunt cultivaţi pe scară largă atât pentru uz comercial cât și în scopuri alimentare, dar și ca simbol și obiect decorativ. În trecut, el reprezenta o importantă sursă de hrană pentru nativii americani care se foloseau de fiecare parte a dovleacului, inclusiv prin uscarea lor și fabricarea anumitor obiecte de uz casnic.

În mod nesurprinzător, dovleacul a fost o descoperire binevenită și pentru coloniștii timpurii ai acestei ţări, care au luat în considerare această legumă și au tratat-o ca fiind o resursă importantă - nu numai pentru Ziua Recunoștintei, ci și ca ingredient în prepararea mâncarurilor de zi cu zi, dar și pentru fabricarea berii.
Plăcinta cu dovleac, de exemplu, reprezintă un element principal și tradiţional al meselor de Ziua Recunoștintei din Canada și Statele Unite ale Americii, dovlecii fiind sculptaţi în mod frecvent sub formă de felinare sau alte obiecte decorative cu ocazia sărbătorii Halloween-ului.
Cu toate că există câteva reprezentări clasice ale dovleacului, sunt utilizate specii diferite pentru umpluturile de dovleac (dovleacul plăcintar) și alte tipuri pentru realizarea iconicului jack-o'-lantern specific Halloween-ului.
Bucătăriile lui sunt diversificate…
După recoltarea sa, dovleacul poate fi fiert, gătit la aburi sau prăjit, el având un loc important în recolta de toamnă fiind și un ingredient extrem de versatil.

Dovleacul poate ajunge în supe sau sub formă de piure, copt cu mirodenii sau simplu, în plăcinte, prăjituri, smoothies și în feluri principale de mâncare. De asemenea, seminţele sale sunt adesea prăjite și consumate separat ca o gustare. (Răsfoieşte imaginile de mai jos pentru inspiraţie...)
Beneficiile lui sunt importante pentru sănătate.
Dovleacul este unul dintre cele mai cunoscute surse de beta caroten, care de altfel îi și conferă culoarea.
Aceasta provine și din pigmenţii portocalii carotenoizi, incluzând beta criptoxantina, alfa și beta carotenul, toţi fiind compuși ai provitaminei A ce, odată ajunși în organism, vor fi transformaţi în vitamina A.

Consumul de alimente bogate în beta caroten poate reduce riscul dezvoltării anumitor tipuri de neoplazii, oferă protecţie împotriva astmului și bolilor cardiovasculare și întârzie îmbătrânirea și degenerarea celulară datorită efectului său antioxidant.
Dovlecii conţin și alţi antioxidanţi pe lângă beta caroten - vitamina C și vitamina E, acestea contribuind și ele la menţinerea sănătaţii ochilor prin prevenirea deteriorărilor degenerative.

Un studiu transversal efectuat printre femei afro-americane a arătat că un consum a 3 sau mai multe porţii de fructe pe zi a fost asociat cu un risc mai scăzut de degenerescenţă maculară legată de vârstă și o progresie mai lentă a bolii.
Reglarea
tensiunii arteriale
Conţinutul său de fibre, potasiu și vitamina C susţin sănătatea cardiovasculară. Studiile au sugerat că un aport suficient de potasiu poate fi aproape la fel de important ca scăderea aportului de sodiu pentru tratamentul hipertensiunii arteriale. Un aport scăzut de sodiu implică evitarea adăugării suplimentare de sare în alimente.

De asemenea, creșterea aportului de potasiu este asociată și cu un risc mai redus de accident vascular cerebral, protecţie împotriva pierderii masei musculare și păstrarea densităţii minerale osoase.
Prevenţia
diabetul zaharat
Aportul de dovleac are efect asupra absorbţiei glucozei, acest lucru contribuind la prevenţia și controlul diabetului.

Compușii existenţi atât în pulpa cât și în seminţele de dovleac ajută la absorbţia glucozei în ţesuturi și intestine, precum și la echilibrarea nivelului glicogenului hepatic.

Aportul de dovleac a fost asociat și cu un risc mai scăzut pentru diabet de tip II, însă acest efect nu a fost demonstrat în mod constant.

Cu toate acestea, compușii au arătat un impact semnificativ, cercetătorii sugerând că aceștia ar putea fi folosiţi pe viitor în medicaţia anti-diabetică, fiind necesare studii suplimentare privind acest aspect.

Fibrele din conţinutul dovleacului încetinesc absorbţia zahărului în sânge, stimulează motilitatea intestinală și contribuie la o digestie optimă. Un aport de fibre sănătoase poate ajuta la reducerea riscului de cancer de colon și a altor afecţiuni gastrointestinale.