POFTIŢI LA LUTEINĂ

spanac |
kale |
frunze de gulie | frunze de muștar|
frunze de păpădie |
salată verde | sparanghel | brococoli |
praz |
pătrunjel | cordiandru | dovlecei |
porumb |
cartofi dulci | morcovi |
ardei |
roșii |
fasole verde | caise |
piersici | portocale | dovleac |
mandarine |
papaya |
Sunt legume și fructe care conţin cantităţi mai mai mari sau mai mici de luteină și zeaxantină.
Despre pigmenţii plantelor am mai vorbit când vă invitam să poftiţi la culori. Și spuneam că dintre clorofilă, antocianină și carotenoizi, aceștia din urmă se regăsesc și la nivelul ochiului uman.
Luteina și zeaxantina, sunt sintetizaţi în pata (macula) galbenă (lutea) a retinei. Au scopul precis de a "absorbi" radiaţiile din lumina solară - care pot afecta în timp ţesutul celular retinian - putând preveni sau ameliora degenerescenţa maculară.
Acești corotenoizi sunt și puternici antioxidanţi, protejând atât celulele retinei împotriva stresului oxidativ cumulat, cât și cristalinul (lentila ochiului) - care în timp se opacizează la contactul cu aerul sau lumina, ducând la ceea ce specialiștii numesc cataractă.
Într-un alt articol spuneam că de la soare la retină lumina parcurge cale lungă și marcam traseul acesteia prin aparatul vizual, de la cornee la retină – acolo unde este proiectată imaginea finală, codificată și transmisă mai departe creierului prin nervul optic.
Și tot într-un articol mai vechi spuneam că ochii ţin minte fiecare experienţă, trăită din plin la vârsta ei. Stresul oxidativ cumulat de-a lungul anilor, expunerea zilnică la razele soarelui și diversele condiţii de mediu nu au neapărat un impact instantaneu asupra ochilor noștri, însă odată cu trecerea anilor, efectele se pot resimţi prin manifestarea diverselor afecţiuni oculare, precum degenerescenţa maculară, cataracta, sindromul ochilor uscaţi sau slăbirea vederii nocturne (prin pierderea capacităţii de adaptare la întuneric).

Pigmenţii precum antocianina sau carotenozii (în mod specific luteina și zeaxantina) contribuie la prevenirea unora sau altora dintre afecţiunile enumerate, iar în cazul de faţă am pus accentul pe importanţa caroteniozilor pentru sănătatea retinei și chiar a cristalinului.
BUNUL
SIMŢ
E
BUN
ÎN
TOATE
Bineînţeles că diverși specialiști recomadă diverse cantităţi de luteină în alimentaţia noastră, asociind diverse numere fructelor și legumelor enumerate mai sus. Dar părerile sunt împărţite și puternic influenţate de metodele de preparare a acestor alimente. În plus, a face calcule la fiecare gustare sau masă poate deveni obositor, așa că cea mai bună recomandare este includerea listei în consumul cotidian, mai ales că majoritatea celor enumerate cresc pe teritoriul României și în funcţie de sezon se găsesc pe toate tarabele din toate pieţele.
Deci o dietă căreia să nu îi lipsească luteina și zeaxantina este la îndemâna oricui.
Și este cu atât mai indicată cu cât ceva mai recent s-a descoperit un al treilea pigment în ochiul uman - mezo-zeaxantina - care se pare că nu poate fi sintetizată alimentar, fiind produsă de cele două, local.
Surse foto: Flickr