CONURILE ȘI TETRACROMIA

Până acum credeam că doar persoanelor cu daltonism le scapă din vedere multe culori, dar se pare că și majorităţii tricromatice îi lipsesc multe multe nuanţe din peisaj...
O singură categorie de “celule con” (celule fotoreceptoare în formă de con localizate la nivelul retinei) poate aduce cu până la 99 de milioane de culori în plus, nuanţe pe care nici măcar nu ni le-am putea imaginea, dar la care unii dintre noi (puţini, ce e drept) se pare că au acces.
Vederea tricromatică se bazează pe 3 categorii de celule fotoreceptoare în formă de con (celule con), toate fiind active – în identificarea spectrelor de culoare verde, roșie și albatră (RGB – RedGreenBlue).

Vederea daltonistă se bazează pe doar 2 tirpuri de celule con active, o a treia fiind inactivă - ceea ce elimină culori din peisaj.
Dar unii au 4 tipuri de celule con. De cele mai multe ori, categoria nouă nu este și activă, deci nu percepe un spectru mai larg, vederea continuând să fie tricromatică…
După mai bine de 25 de ani de cercetare, o echipă britanică de neurologi a anunţat primul caz de vedere tetracromatică
Ideea “tetracromaticii” s-a aprins în 1948, în mintea unui om de știinţă olandez (HL de Vries), care a pbservat că mai multe mame și fiice (tricromatice) ale masculilor cu daltonism (care au 2 categorii de celule con active și o a treia mutantă) au la rândul lor o patra categorie de celulă con, aceasta fiind “mutantă” (inactivă).
Cercetările s-au înteţit în anii 80, urmând o singură direcţie (influenţată de studiile anterioare) – a persoanelor de sex feminin – eșantionul fiind format din mame și fiice ale personelor cu daltonism. Iar decizia cercetătătorilor de a urma “calea” feminină a fost inspirată, aducând rezultate care îi încurajează pe specialiști să creadă că mai mult destui tetracromaţi care așteaptă să fie descoperiţi.
– în 2007, neuroloaga Gabriele Jordan, de la Newcastle University identifica pentru prima dată o persoană cu “super-vedere tetracromatică”.
Dar de ce a durat atât de mult căutarea, când destule persoane au fost identificate cu a patra categorie de celule con? De ce este inactivă această categorie? Este ceva de făcut?

Cercetătorii nu au răspunsuri încă, dar sunt pe drumul cel bun. Gabriel Jordan promitea în 2012 să continue căutările și să le extindă peste graniţele Marii Britanii. Identificarea persoanelor cu vedere tetracromatică va încuraja cu siguranţă studiul și înţelegerea “noilor” celule fotoreceptoare și impactul pe care îl are o percepţie atât de colorată asupra “purtătorului”…